1 USD
1.81921 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,279.2

Икономика на войната: Неочакваните печеливши от конфликта в Украйна (ВИДЕО)

Войната доведе до невиждана енергийна криза в Европа и рекордна инфлация. От всяка криза обаче има и печеливши - вижте кои са те.

 

Вероятно всеки от нас си спомня точно къде е бил на 24 февруари 2022г. Причината - светът осъмна с новината за военна инвазия на Русия в Украйна. Нещо, което едва ли някой си е представял само ден по-рано.

Снимка: iStock

Трудно можем да изчислим какви са загубите от една година война в Украйна. Десетки хиляди украински цивилни и войници бяха убити, милиони бяха разселени, големи части от страната са под руска окупация и инфраструктурата на страната е разбита. Войната допринесе за глобална продоволствена и енергийна криза, която потопи много от най-уязвимите хора в света в отчаяние. 

Стотици хиляди руснаци бяха изпратени на фронта, а заплахите на Кремъл възродиха позабравените страхове от ядрен конфликт. Светът стана по-несигурно място отколкото преди година.

Но като при всяко глобално събитие, дори и толкова разрушително като войната, има и неочаквани печеливши. Войната в Украйна не е изключение. Едни от тях са  не, не бихме могли да кажем, че някои от спечелилите от конфликта са го приветствали, а по-скоро, че са се възползвали от създадената ситуация и са пожънали неочаквани печалби в резултат на руската инвазия и събитията, които последваха.

Горива и енергетика: Когато войната е добра за бизнеса

За нефтената и газова промишленост извън Русия, това беше знаменателна година. Причината, когато вторият по големина в света производител на петрол участва във война, европейските страни се стремят да се откажат от доставките му  – цените на горивата се задържат високи.

Американската петролна индустрия отчете рекордна печалба през 2022г. ExxonMobil, един от петролните гиганти в САЩ завърши 2022 г. с печалба от 56 млрд. долара, подобрявайки рекордното постижение от 45,2 млрд. долара през предходната година; Chevron отчете печалба от 35,5 млрд. долара, въпреки че правителствата продължиха да подчертават необходимостта от преход от изкопаеми горива. 

В края на миналата година, президентът на САЩ Джо Байдън дори разкритикъва петролните компании в "печалбарство от войната" и повдигна възможността за налагане на данък върху свръхпечалбите, ако компаниите не увеличат местното производство. Все пак очакванията са през 2023г. печалбите им да се свият, заради падащите като цяло цени на енергията. 

А що се отнася до енергийния бизнес, няколко държави също се възползваха.

Снимка: btvnovinite.bg

"Относителните победители, поне по отношение на тяхното позициониране, са някои от страните в Близкия изток", казва Рейчъл Зиемба, старши сътрудник в Центъра за нова американска сигурност, пред Grid. Контролираната от държавата петролна компания на Саудитска Арабия имаше особено добра година, включително 42,4 млрд. долара печалба само през третото тримесечие на 2022 г.

А спирането на износа на руски природен газ за Европа позволи на газовия гигант Катар да увеличи доминацията си на световния пазар на природен газ. Катар подписа 15-годишно споразумение за доставка на газ с Германия през ноември.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5