1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

Забраняват износа на дронове играчки от ЕС към Русия

Свят

Новият пакет санкции забранява на европейските компании да предоставят рекламни услуги в Русия 

Европейският съюз наложи нов пакет санкции на Русия заради войната в Украйна. Целта на санкциите е да отслабят капацитета на Русия да произвежда нови оръжия и да ремонтира съществуващите. Остава в сила забраната за внос на суров руски нефт по море, както и тавана от 60 долара за барел.

Снимка: iStock
Нови имена в списъка

В списъка със санкции са добавени нови 200 лица и компании, чиито активи се замразяват. Мярката засяга руските въоръжени сили, отделни военни и дружества от отбранителната промишленост, както и членове на Държавната дума и на Съвета на федерацията, в това число министри, руски административни органи в окупираните територии на Украйна и политически партии. 

Нови забрани за износ от ЕС

Въведени са нови ограничения върху износа на чувствителни технологии с двойна употреба и авангардни технологии, които Русия може да използва за повишаване на военните си способности и за постигане на технологично предимство — например двигатели за безпилотни въздухоплавателни средства, камуфлажно оборудване, допълнително химическо и биологично оборудване, вещества за овладяване на безредици и допълнителни електронни компоненти, открити в руските военни системи на бойното поле.

Наред с това се разширява обхватът на най-строгите ограничения върху износа, в които вече попадат нови 168 руски компании, тясно свързани с руския военно-промишлен комплекс, като целта е да се прекъсне достъпът им до чувствителни изделия с двойна употреба и до авангардни технологии. Така общият брой на компании обхванати от санкциите, нараства на 410

Новите забрани за износ ще обхванат допълнителни промишлени стоки и технологии, като например дронове, използвани като играчки и за любителски цели, сложни генераторни устройства, лаптопи и компютърни компоненти, печатни платки, радионавигационни системи, апарати за радиотелеуправление, авиационни двигатели и части от двигатели, камери и обективи.

Разширен е и наборът от бизнес услуги, които вече не могат да се предоставят на Русия — за целта се въвеждат забрани за извършването на проучвания на пазара и на общественото мнение, услуги по техническо изпитване и анализ, както и рекламни услуги.

Снимка: Bioenergy Europe
Нови забрани за операции с руски банки

Санкциите обхващат още три руски банки, включително пълна забрана за операции с Общоруската банка за развитие на регионите, като целта е да се ограничат средствата за военни цели, с които разполага режимът на Путин. Новите санкции обхващат още четири руски канала.

Прекъсване на достъпа на Русия до безпилотни въздухоплавателни средства

Наложени са ограничения върху прекия износ на двигатели за безпилотни въздухоплавателни средства за Русия, както и върху износа за трети държави, когато има съмнения, че съответната трета държава — например Иран — ще позволи използването на такива двигатели от страна на Русия.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии