1 USD
1.84113 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,629.6

На изпроводяк: Служебният кабинет разреши износ на нефтородукти за Украйна

БГ Бизнес

От 5 февруари се разрешава износ на определени нефтопродукти от руски петрол и за трети страни

На последното си заседание служебният кабинет разреши на рафинерията „Лукойл“ да изнася нефтопродукти за Украйна, както и определени рафинирани продукти от руски суров петрол за трети държави. 

„Това е необходимо, за да се ограничат рисковете за околната среда и безопасността, тъй като подобни продукти не могат да бъдат съхранявани безопасно на територията на страната“, съобщават от правителствената информационна служба. 

Снимка: БГНЕС

Решението отразява получената дерогация за износ на преработен руски нефт за трети държави, пише в решението на служебния кабинет. В началото на декември миналата година, ЕК потвърди решението си, че рафинерията в Бургас може по изключение да продава на българския пазар, но не и да изнася продукти от суров руски нефт за други държави в ЕС

Рафинерията обаче е получила е частични отстъпки и разрешение да изнася нефтопродукти за Украйна и трети страни, обясниха запознати за businessnovinite.bg. Позволените количества за износ към Украйна трябва да са в размера на средната продукция изнасяна за Украйна в последните 5 години, преди войната и наложените в последствие санкции.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии