Глобалният апетит за соларни панели изостря недостига на сребро

Глобалният апетит за соларни панели изостря недостига на сребро

Соларният сектор може да изчерпи 85-98% от световните запаси от сребро до 2050 г.

 

Технологичните промени в производството на соларни панели засилват търсенето на сребро, феномен, който задълбочава недостига в предлагането на благородния метал, докато на хоризонта има ограничена възможност за осигуряване на допълнителен добив, пише Bloomberg.

Среброто под формата на паста се използва за проводящ слой отпред и отзад на силициевите соларни клетки. Но секторът вече започва да произвежда по-ефективни варианти на клетките, с много повече метал, а това ще добави още ресурс към вече нарастващото потребление.

Слънчевата енергия все още представлява сравнително малка част от общото търсене на сребро, но расте. Според доклад на The Silver Institute, то ще съставлява 14% от потреблението тази година спрямо около 5% през 2014 г. Голяма част от този ръст идва от Китай, който се очаква да инсталира повече слънчеви панели тази година, отколкото САЩ.

Според BloombergNEF, стандартният пасивиран емитер и клетка с обратен контакт вероятно ще бъдат изместени през следващите две до три години от структури с пасивиран тунелен оксид и хетеропреходни структури. Докато в първия случай клетките се нуждаят от около 10 милиграма сребро на ват, тунелните оксидни клетки се нуждаят от 13 милиграма, а клетките с хетеропреход - 22 милиграма.

Снимка: iStock

В същото време предлагането започва да изглежда ограничено. Миналата година беше без промяна, въпреки че търсенето се е увеличило с близо една пета, показват данните на Silver Institute. Тази година се очаква производството да нарасне с 2%, докато индустриалното потребление се очаква да нарасне с 4%.

Проблемът за купувачите на сребро е, че не е никак лесно да се увеличи предлагането, като се има предвид колко малко мини съществуват предимно за производство на сребро. Около 80% от доставката на метал идва от проекти за добив на олово, цинк, мед и злато, където среброто е страничен продукт.

И в среда, в която минните компании вече не желаят да се ангажират с големи нови проекти, по-ниските маржове на среброто в сравнение с други благородни и индустриални метали означават, че положителните ценови сигнали не са достатъчни за увеличаване на производството. Дори и при новоодобрени проекти производството може да не започне най-рано след десетилетие.

В резултат на това слънчевият сектор може да изчерпи 85-98% от световните запаси от сребро до 2050 г., според проучване на Университета на Нов Южен Уелс. Количеството сребро, използвано за производството на една клетка, ще се увеличи и може да отнеме около пет до 10 години, за да се върне към сегашните нива, изчислява Брет Халам, един от авторите на изследването.

Снимка: iStock

Китайските слънчеви компании обаче активно проучват възможността за използване на по-евтини алтернативи, като галванизирана мед, въпреки че досега резултатите са смесени. Технологиите, които използват по-евтини метали, вече са достатъчно напреднали, за да бъдат пуснати в масово производство скоро след покачването на цените на среброто.

В момента среброто се търгува на около 23,52 долара за тройунция. Цената падна с около 5% тази година, но остава доста над нивото, на което беше преди скока през 2020 г., тъй като пандемията засили търсенето.

Още за реализацията на соларните панели у нас: 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст