1 USD
1.85001 BGN
Петрол
116.578 $/барел
Bitcoin
$20,758.7
Последвайте ни
1 USD
1.85001 BGN
Петрол
116.578 $/барел
Bitcoin
$20,758.7

Къде в Европа дават най-много помощи заради рекордните енергийни цени

Свят
 

Пакети с мерки, енергийни добавки и помощи - кои са държавите, които се справят с кризата

Цените на природния газ се повишиха стремглаво в глобален мащаб още миналата година, след като светът постепенно започна да излиза от кризата, предизвикана от COVID-19.

Новият тласък на световните икономики тогава доведе до рязко възстановяване и скок на търсенето и предлагането, което бе трудно за поддържане от темпото на пазарите. Последва войната в Украйна, която повиши цените още повече в началото на тази година.

Това принуди страните в Европа да отговорят на кризата своевременно, за да запазят цените на енергията поносими за обикновените потребители. Ето как:

Великобритания

Сметките за енергия на домакинствата във Великобритания ще нараснат с още 40% през октомври, предупреди Индустриалният регулатор на страната.

Малко по-високи цени ппредвижда Енергийният регулатор на Великобритания (Ofgem) цената на най-широко използваният тарифен план може да достигне 2800 паунда (3499 долара), когато бъде преразгледан през октомври.

Това би било увеличение с 42% от текущото потребление, с цена от 1971 паунда, обявена през април, което само по себе си е с повече от 50% увеличение спрямо предишното ниво.

Увеличението ще допринесе за стреса, който британците вече усещат от скока в цената на повечето неща от първа необходимост - от храна до гориво, засилвайки натиска върху правителството на премиера Борис Джонсън.

Франция

Франция е една от страните в ЕС, която се ангажира да ограничи увеличението на разходите за електроенергия с 4%. За да помогне това да се случи, правителството нареди на компанията EDF (Electricity of France), която е 80% държавна собственост, да продава по-евтинo електроенергия от АЕЦ.

Новите мерки, обявени след началото на войната в Украйна, за подпомагане на компаниите с по-високи сметки за газ и електроенергия ще "бръкнат" в държавния бюджет с между до 25-26 млрд. евро, съобщи финансовият министър Бруно льо Мер.

Германия

Служителите и работниците в германските компании ще получат по-евтин бензин и намаление на билетите за обществен транспорт, за да могат по-лесно да поемат нарастващите разходи за електроенергия и отопление.

Работниците, които плащат данък върху доходите си, ще получават еднократна надбавка към цената на енергията от 300 евро като добавка към заплатите си, съобщава Ройтерс. 

Освен това семействата с ниски доходи ще получат еднократен бонус от 100 евро на дете.

Германия одобри пакет от мерки за 13 млрд. евро, който включва премахването на допълнителна такса, наложена върху сметките за електричество в подкрепа и по-голяма реализация на зелената енергия.

Гърция

Гърция е вложила около 2,5 млрд. евро за субсидии за електроенергия и газ от септември, а през март одобри допълнителната помощ от 1,1 млрд. евро, която включва отстъпка за гориво за домакинства с ниски доходи.

Италия

Италианският премиер Марио Драги обяви, че предвижда почти 30 млрд. евро от януари, за да помогне за компенсиране на цените на тока, газа и бензина.

Италианското правителство очаква около 11 млрд. евро да дойдат от данък върху печалбата на енергийните компании, които са се възползвали от нарастващите цени на енергията.

Норвегия

Норвегия субсидира сметките на домакинствата за електроенергия от декември и в момента покрива 80% от сметките за електроенергия над определена ставка.

През март правителството предложи схемата да бъде удължена с една година до март 2023 г.

Полша

Полша обяви намаляване на данъците върху енергията, бензина, основните хранителни продукти и прие пакет от помощи за домакинствата.

Бяха удължени и регулираните от държавата цени на газа за домакинства и институции като училища и болници до 2027 г.

Испания

Испания намали няколко от данъците си, за да намали сметките на потребителите, като първоначално планираше да запази по-ниските ставки до края на миналата година, но след това реши да ги запази по-ниски до края на юни 2022 г.

Испания обяви пакет от 16 млрд. евро помощ и облекчения при взимането на заеми, за да помогне на компаниите и домакинствата да издържат на по-високите цени на енергията.

Испания и Португалия въведоха временни тавани на цените на природния газ и въглищата, използвани от електроцентралите, за да поддържат цените на електроенергията ниски.

Швеция

Швеция ще компенсира домакинствата, които са най-силно засегнати от скока в цените на електроенергията, като задели 6 млрд. шведски крони (605 млн. долара) за мерките.

България

България обяви пакет от мерки, насочени към защита на компаниите и потребителите с ниски доходи от скока на цените на енергията и храните, причинен от конфликта в Украйна.

Според плана на българското правителство страната ще повиши държавните пенсии средно с около 20%, ще увеличи данъчните облекчения за младите родители, ще премахне данъка върху добавената стойност върху хляба и ще намали данъка върху отоплението и природния газ за домакинствата до 9% за една година от юли.

Правителството ще въведе и отстъпка от 0,25 лв. за литър бензин, дизел и метан и пропан-бутн от юли до края на годината и ще премахне акцизите за природен газ, електричеството и метана.

Транспортните компании настояват за спешни мерки за компенсиране на високите разходи за гориво. Инфлацията достигна 14,4% през април, най-високата си стойност от 2008 г.

България, която прекъсна доставките на природен газ от Русия в края на април заради отказа да плати в рубли, побърза да ги замени с втечнен природен газ от САЩ и увеличи доставките от Азербайджан.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Tesla Model Y - една от едва 20-те коли в света с подпис на Илон Мъск е в България

Coldplay
+6

Галерии