1 USD
1.85001 BGN
Петрол
116.578 $/барел
Bitcoin
$20,758.7
Последвайте ни
1 USD
1.85001 BGN
Петрол
116.578 $/барел
Bitcoin
$20,758.7

Ето как ще работи схемата с отстъпката от 25 ст. за горивата

Финанси
 

Специално за businessnovinite.bg Министерството на финансите посочи метода, по който ще бъдат компенсирани шофьорите от една страна и бензионостанциите от друга

25 стотинки отстъпка за всички видове горива – бензин, дизел, пропанд-бутан (LPG) и метан (CNG) обяви правителството в средата на миналата седмица. Отстъпката ще е за единица гориво – литър или килограм и ще се прилага за горивата от нисък клас. Последното се прави с цел от нея да се възползват повече социално слаби граждани, защото собствениците на по-модерни и скъпи автомобили традиционно предпочитат горива от по-висок клас.

Цените на горивата се повишиха значително през последните две години, като от бензинът и дизелът, които бяха под 2 лв. след началото на пандемията днес вече са трайно над 3 лв. на литър.

Очаква се мерките да заработят от 1 юли.

Как се получава отстъпката

От обявеното досега знаем, че тя ще бъде отпускана срещу талон на автомобил. Тя ще важи за първите 50 литра гориво т.е тя ще е в размер до 12,5 лв.

Относно конкретния механизъм за това как ще се финансира отстъпката и как от там бензиностанциите ще бъдат обезщетени се обърнахме специално към Министерството на финансите.

Ето и техният отговор специално за businessnovinite.bg:

Мярката ще се отчита като разход под формата на компенсация за домакинствата и ще се финансира за сметка на държавния бюджет. Направена е доработка на системата на бензиностанциите и как те отчитат към НАП, тъй като тези 25 стотинки трябва да бъдат възстановени от държавата към тях. Това ще се случва с отчетите, които те подават.

Така става ясно, че НАП ще е държавният орган, който ще възстановява отстъпката направена при зареждане.

Правителството е направило и запитване до Европейската комисия за премахване на акциза върху метана, което може да намали цената на CNG горивото с 4-5 стотинки на килограм.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Tesla Model Y - една от едва 20-те коли в света с подпис на Илон Мъск е в България

Coldplay
+6

Галерии