1 USD
1.85001 BGN
Петрол
116.578 $/барел
Bitcoin
$20,758.7
Последвайте ни
1 USD
1.85001 BGN
Петрол
116.578 $/барел
Bitcoin
$20,758.7

Италия и Германия разрешиха откриване на сметки в рубли за купуване на руски газ

 

Германия, най-големият вносител на руски газ в региона, е действала по въпроса в тясна координация с ЕС

Германия и Италия са казали на компаниите си след обсъждания с ЕС, че могат да откриват сметки в рубли, за да продължат да купуват руски газ, без да нарушават санкциите срещу Москва, казаха източници на Ройтерс.

Според два източника, на германските вносители на газ е било заявено от Берлин, че могат да откриват сметки в рубли, стига плащанията, които правят към "Газпромбанк", да не са в руската валута, предава БТА.

Германия, която е най-големият вносител на руски газ в региона, е действала по въпроса в тясна координация с ЕС.

Италианското правителство също е контактувало с Европейската комисия и е получило разяснения как да купува руски газ законно, заяви пред Ройтерс висш правителствен източник. Това е станало преди италианската енергийна компания "Ени" (Eni S. p. A.) да съобщи във вторник, че е започнала процедура за откриване на две сметки, една в евро и една в рубли, допълни източникът.

България, заедно с Полша и Финландия отказаха да изпълнят искането на Москва вносителите да плащат за газа през сметки в рубли в "Газпромбанк" и доставките им бяха спрени.

Други държави-членки също не желаят да насочат компаниите си към действия, които биха могли да доведат до загуба на жизненоважни доставки на руски газ, който отоплява домове и захранва фабрики.

Брюксел даде два комплекта писмени насоки как да се купува руски газ, без да се нарушават санкциите, но законният път остава не съвсем ясен, тъй като служители на ЕС също посъветваха фирмите на среща при закрити врати да не отварят сметки в рубли в "Газпромбанк".

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Tesla Model Y - една от едва 20-те коли в света с подпис на Илон Мъск е в България

Coldplay
+6

Галерии