1 USD
1.85001 BGN
Петрол
116.578 $/барел
Bitcoin
$20,758.7
Последвайте ни
1 USD
1.85001 BGN
Петрол
116.578 $/барел
Bitcoin
$20,758.7

Русия спря доставките на газ за Финландия

Свят
 

Това стана, след като "Газум" отказала да изпълни искането на Русия да плаща на "Газпром" в рубли

"Газпром" спря тази сутрин доставките на газ към Финландия, предаде Ройтерс, като се позова на оператора на финландската газопреносна мрежа Gasgrid Finland, предаде БТА.

Агенцията отбелязва, че това е поредният епизод от ескалацията на напрежението между Русия и западни държави заради споровете около плащането за руското "синьо гориво".

Според изявлението на Gasgrid Finland вносът на газ през входната точка Иматра е спрян.

"Газпром" потвърди в комюнике, че е прекъснал напълно доставките на газ за Финландия.

Вчера финландската компания за търговия с газ на едро "Газум" каза, че е била предупредена от руския газов концерн, че доставките на "синьо гориво" ще бъдат спрени в 4 ч. по Гринуич (7 ч. българско време) днес.

Това стана, след като "Газум" отказала да изпълни искането на Русия да плаща на "Газпром експорт" в рубли. 

По-голямата част от газа, който Финландия внася, идва от Русия. На "синьото гориво" обаче се пада дял от едва 5 процента от годишното потребление на енергия в страната, отбелязва Ройтерс.

Освен Финландия, Полша и България също отказаха да изпълнят това условие, поставено на фона на санкциите, наложени от Европейския съюз на Русия заради инвазията й в Украйна. "Газпром" вече спря доставките на газ за тези две страни миналия месец.

В същото време Германия и Италия са казали след обсъждания с ЕС на своите компании, внасящи газ, че може да откриват сметки в рубли, за да продължат да купуват руско "синьо гориво" без да нарушават санкциите.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Tesla Model Y - една от едва 20-те коли в света с подпис на Илон Мъск е в България

Coldplay
+6

Галерии