1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

ЕС прави първата стъпка за използване на замразените активи на Русия за Украйна

Свят

ЕС и Групата на седемте държави (Г-7) замразиха активи на руската централна банка на стойност около 300 млрд. евро

ЕС прие закон за заделяне на извънредни печалби от замразени активи на руската централна банка, което е първата конкретна стъпка към целта на блока да използва парите за финансиране на възстановяването на Украйна, съобщава Reuters. 

ЕС и Групата на седемте държави (Г-7) замразиха активи на руската централна банка на стойност около 300 млрд. евро (323 млрд. долара) след нахлуването на Москва в Украйна. Повече от година ЕС и Г-7 обсъждат дали и как тези средства могат да бъдат използвани.

Съединените щати изказаха идеята за конфискация на активите, но представителите на ЕС смятат, че това е твърде рисковано от правна гледна точка. 

Две трети от тези средства се намират в ЕС, като по-голямата част от тях се държи от белгийската клирингова къща Euroclear. Досега само данъците върху активите в Белгия са били заделяни за специален фонд за Украйна, управляван от белгийското правителство.
Законът означава, че на централните депозитари на ценни книжа (ЦДЦК), като Euroclear, ще бъде забранено да използват нетните печалби и трябва да водят отделно приходите от руските активи. 

Тя се прилага за институции, които притежават повече от 1 млн. евро (1,1 млн. долара) от активите на Централната банка на Русия.

"С днешното решение, в съответствие с позицията на Г-7, се изяснява правният статут на приходите, генерирани от ЦДЦК във връзка с държането на руски обездвижени активи, и се установяват ясни правила за субектите, които ги държат", заяви Съветът на ЕС - законодателен орган, който обединява държавите членки.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии