1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

Елена Йончева: Санкциите не работят - те “удрят” хората, а не политическата класа

Свят

Европейският парламент подкрепя санкциите, но за съжаление този подход не работи, коментира българският евродепутат

Европейският съюз е в процес на изготвяне на 12-и пакет санкции срещу Русия. Това обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след края на двудневен съвет в Брюксел в края на октомври. 

Този пореден пакет допълва масивните санкции, наложени от ЕС на Русия в отговор на войната срещу Украйна, започнала през февруари 2022 г. 

Снимка: iStock

"Санкциите, това показват и различни конфликти извън ЕС, не са работещ подход. Те "удрят" по самото население, а не по политическата класа и управляващите”. Това коментира по време на дискусия с журналисти в БТА евродепутатът Елена Йончева. По думите й в Европейския съюз този подход води до повишаване на цените на електроенергията, на основните хранителни продукти. Това от своя страна се отразява на качеството на живот на гражданите на ЕС. 

“Явно това не е подходящият подход. В случая не помагат и на Украйна да защити своята цялост и свобода”, каза още Йончева.

Българският евродепутат коментира позицията на други европейски страни по отношение на санкциите като посочи за пример Белгия. Страната настоява търговията с диаманти да бъде извън обхвата на санкциите, защото е важна за техния национален приход. 

“България трябва да търси и защитава своите национални интереси в рамките на общата европейска политика”, каза още Йончева.

Какво включват санкциите?

  • целенасочени ограничителни мерки (индивидуални санкции); 
  • икономически санкции;
  • визови мерки.

Целта на икономическите санкции е да предизвикат сериозни последици за Русия заради нейните действия и ефективно да възпрепятстват руските способности за продължаване на агресията. 

До момента  в резултат на санкциите в ЕС са замразени активи на стойност 21,5 млрд. евро, по данни на Съвета на ЕС и на Европейския съвет. 300 млрд. евро са активите на Централната банка на Руската Федерация, блокирани в ЕС и държавите от Г-7. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии