1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Защо ЕК забрани на служителите си да използват TikTok

Защо ЕК забрани на служителите си да използват TikTok

Служителите на Комисията имат време до 15 март да изтрият приложението

Европейската комисия забрани да се използва TikTok поради опасения за киберсигурността, ход, остро критикуван от компанията в последния й сблъсък със западните правителства относно начина, по който борави с потребителски данни.

Служителите на Комисията имат време до 15 март да изтрият приложението, собственост на китайската ByteDance, от работни устройства и всички лични устройства, които използват приложения и услуги на Комисията.

Базирана в Брюксел, Европейската комисия е изпълнителният орган на Европейския съюз, отговорен за предлагането и прилагането на законодателство и изпълнението на бюджета на ЕС. В него работят около 32 000 постоянни и договорно наети служители.

„Тази мярка има за цел да защити Комисията от заплахи срещу киберсигурността и действия, които могат да бъдат използвани за кибератаки срещу администрацията на Комисията“, се казва в изявление на Комисията, цитирано от CNN.

Говорителят на Европейската комисия Соня Господинова каза пред репортери, че забраната е „временна“ и „под постоянен преглед и възможна преоценка“.

Мярката натрупва допълнителен натиск върху TikTok, който вече е забранен от устройства на федералното правителство на САЩ и от официални устройства в някои американски щати поради опасения, че потребителските данни на приложението могат да попаднат в ръцете на китайското правителство.

Преди това TikTok разкри на европейските потребители, че базираните в Китай служители могат да имат достъп до данните на потребители в ЕС.

В изявлениe, говорител каза, че TikTok се е свързал с Комисията, за да обясни как защитавa данните на 125 млн. души в ЕС, които посещават TikTok всеки месец“.

„Продължаваме да подобряваме нашия подход към сигурността на данните, включително чрез създаване на три центъра за данни в Европа за локално съхранение на потребителски данни, допълнително намаляване на достъпа на служителите до данни и минимизиране на потоците от данни извън Европа“, добави говорителят.

По-рано компанията каза, че работи по програма за защита на потребителските данни в САЩ в отговор на опасенията на политиците.

През август Financial Times съобщи, че парламентът Великобритания е закрил акаунта си в TikTok само една седмица след стартирането му, след като законодателите изразиха опасения, че Пекин използва приложението като шпионски софтуер.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии