1 USD
1.78631 BGN
Петрол
Bitcoin
$38,164.7

Един час назад: Какви са икономическите ефекти от смяната на времето

Един час назад: Какви са икономическите ефекти от смяната на времето

Върнахме се към зимното часово време

Обичайно през този сезон отново сменяме времето - този път с един час назад. Това е зимното или астрономическо часово време. Ако сте забравили да го направите, вашият смартфон, часовник или компютър ще го направи автоматично. 

Снимка: bTV

Защо се налага смяната на времето и какъв е ефектът от това?

Местенето на стрелките има някои негативи - по-трудна адаптация за някои, усещане за недоспиване, нужда от настройване и на т. нар. "биологичен часовник". 

Но всъщност ползите би трябвало да са много повече. Лятното часово време, към което преминаваме обичайно през март, е измислено, за да се пести енергия като се използват повече часове от светлата част на денонощието за сметка на тъмните такива. Тогава местим стрелките с един час напред и денят става по-дълъг. 

През есента връщаме часовника с един час назад и започва да се стъмва доста по-рано.  

Идеята за лятно или лятно часово време се появява през 1784 г. по идея на Бенджамин Франклин, американски изобретател, учен и държавник. Въпреки това, едва през 1907 г. във Великобритания е направено сериозно предложение за лятно часово време от Уилям Уилет. Часовниците са сменени за първи път през 1916 г. във Великобритания.

Снимка: istockphoto

Навсякъде ли сменят часа?

Около 70 държави имат някаква форма на лятно часово време, но то варира в различните региони. Голяма част от Европа и Северна Америка, както и части от Южна Америка и Австралия сменят часовниците си. Въпреки това, много държави в Африка и Азия, разположени около Екватора, не променят времето. През 2019 г. Европейският парламент гласува за премахване на лятното часово време в Европейския съюз. Повече от 60% от страните в света използват целогодишно стандартно време. Гласуването беше прието и стигна до Европейския съвет, но там се провали.

5 последици от смяната на времето

  • Загубена производителност

През пролетта превъртането на часовниците напред нанася сериозни щети. Проучване установява, че повечето американци губят 40 минути сън през пролетта, когато часовниците се сменят, което означава загуба на производителност на работа през следващите дни. Според някои оценки това означава общо 434 млн. долара загуби на национално ниво.

  • Последици за здравето

Загубата на сън може да няма реални телесни последици за белите якички, но това не е така за всички. В същия анализ изследователите разглеждат данни от няколко десетилетия и откриват 5,7% увеличение на нараняванията на работното място в понеделник след пролетното преминаване към лятно часово време, което води до 68% повече загубени работни дни.

  • Нарушена преценка

Психическата мъгла, която се задава след нощ на недоспиване, има различни и изненадващи ефекти. Няколко проучвания са установили общо увеличение на пътнотранспортните произшествия по време на лятното часово време, както и 6% увеличение на фаталните автомобилни катастрофи през седмицата след пролетната смяна на часовника. Друг анализ от 2011 г. установи намаление с 2% в резултатите от SAT, когато тестовете бяха направени след промяната на времето. В проучване от 2016 г. изследователите установиха, че присъдите на американските съдии на обвиняемите са с 5% по-дълги в понеделник след пролетната смяна.

  • Няма ефект върху потреблението на енергия

Намалената консумация на енергия беше един от ключовите аргументи в полза на лятното часово време, когато стана федерален закон през 1966 г. (заедно с увеличените потребителски разходи). Но реалността в крайна сметка се оказа по-сложна. Един правителствен анализ от 2008 г. (pdf) установи, че лятното часово време води до леки икономии на енергия, докато отделно проучване от 2008 г. установи, че потреблението на енергия действително се е увеличило.

Сложна координация на часовата зона

Каква е разликата във времето между Ню Йорк и Мумбай? Странно, зависи от времето на годината, благодарение на лятното часово време. Смяната на часовниците няма много смисъл, ако сте близо до екватора, където количеството дневна светлина не се променя толкова драстично през различните периоди от годината. Някои противници на лятното часово време твърдят, че политиката е евроцентрична и възпрепятства сътрудничеството на екипи в различни държави и часови зони. По време на ерата на дистанционна работа разликите в часовите зони могат да доведат до пропуснати или объркани часове за срещи, които продължават седмици.

Отива ли си лятното часово време?

„Няма икономическа обосновка за лятното часово време“, написа моят бивш колега и икономист Алисън Шрагер през 2016 г.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии