1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Авиокомпания с рекордни печалби - ще поскъпват ли билетите?

Свят

Това е най-добрата годишна печалба в историята на компанията

 

Нискотарифният авиопревозвач Ryanair отчете най-добрата си годишна печалба в историята, тъй като ръстът на пътниците и приходите компенсира рязко по-високите оперативни разходи, съобщава CNBC. 

Базираната в Дъблин компания заяви, че печалбата след данъци за цялата година е скочила с 34% до 1,92 млрд. евро (2,09 млрд. долара) и обяви програма за обратно изкупуване на акции на стойност 700 млн. евро.

Снимка: iStock

Приходите са нараснали с 25% на годишна база до 13,44 млрд. евро, тъй като авиокомпанията е обслужила 184 млн. пътници, което е с 23% повече, отколкото преди пандемията. 

Тези по-високи стойности на трафика и увеличението на цените на билетите помогнаха на Ryanair да преодолее скока в разходите: оперативните разходи се увеличиха с 24% на годишна база, а разходите на авиокомпанията за самолетно гориво скочиха с 32%.

Главният финансов директор на Ryanair Нийл Сорахан заяви пред CNBC, че обратното изкупуване на акции отразява „много силен“ баланс. 

„Приоритетите ни са много важни: възстановяване на заплатите на нашите служители след Covid, увеличаване на заплатите, изплащане на дълга“, каза той. „И ние изплащаме облигации, сега имаме 1,4 млрд. брутни парични средства в края на миналата година и затова бордът вече има увереността, освен обикновената програма за дивиденти, да върне 700 млн. на акционерите.“

Цените на билетите това лято вероятно ще бъдат по-ниски от очакваното, заяви главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О'Лиъри, въпреки предишните предупреждения, че нарастващите разходи ще бъдат прехвърлени върху клиентите на авиокомпанията.

Ръководители на авиационни компании и анализатори заявиха, че цените на билетите ще се повишат още повече тази година, тъй като ограниченият капацитет и по-бавните доставки на самолети ограничават броя на самолетите в небето въпреки голямото търсене на пътувания.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии