1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Джеф Безос спечели проект на НАСА за нова орбитална станция за учени и туристи

Джеф Безос спечели проект на НАСА за нова орбитална станция за учени и туристи
 

Проектът е за 172 млн. долара

Милиардерът Джеф Безос и неговата компания “Блу Ориджин” заедно с компанията “Сиера Спейс” спечелиха проект за 172 млн. долара на НАСА за създаването на нова космическа станция. На нея учени ще могат да работят, а туристи да си почиват. Тя ще се нарича “Орбитал Рийф”. Четири от системите, ключови за осигуряване на нормален живот, вече са минали през изпитания.

Регенеративната ще осигури чист въздух и вода. Ще има и иновативна система за рециклиране на урината.

Американският заместител на овехтялата МКС ще бъде мястото, където НАСА ще може да продължи да изпраща своите астронавти, наемайки собствени офиси и лабораторно пространство. Въпреки това, тъй като търговските компании ще притежават станцията, тя ще бъде отворена за космически туристи. “Представете си просторни модули с големи прозорци, за да гледате Земята, синята планета, от която произхождаме, докато изживявате тръпката от безтегловността в пълен комфорт”, пише “Блу Ориджин” на своя уебсайт.

НАСА предава следващото поколение космически станции на търговски компании, защото има по-големи приоритети, които се нуждаят от финансиране. Поддържането на програмата за МКС струва на космическата агенция на САЩ около 3 милиарда долара годишно в момента.

Без МКС бюджетът на НАСА ще бъде облекчен, за да се съсредоточи агенцията върху установяване на постоянно човешко присъствие на Луната, включително космическа станция в лунна орбита и база на лунната повърхност, чрез своите мисии “Артемис”. “Като цяло прогнозирахме, че общите разходи за “Артемис” ще достигнат 93 милиарда долара между 2012 г. и 2025 г.”, каза Джордж Скот, действащ генерален инспектор на НАСА, по време на правителствено изслушване през януари, като добави, че това не включва разходите за изстрелвания, които ще бъдат около 4,2 милиарда долара.

Концептуалният модел за орбиталния риф беше представен за първи път на обществеността през ноември 2022 г. Специално промоционално видео отвеждаше зрителите от изстрелването до орбита, показвайки как може да изглежда космическата станция, когато бъде завършена. Филмът беше силно подсладен, представяйки хора, които се занимават с изкуство, танцуват и дори се наслаждават на любовни романси “Вашият адрес в орбита”, бе посланието в края на рекламното филмче.

“Блу Ориджин” обяви, че се надява станцията да бъде оперативна през 2027 г. Комплексът ще се състои от просторни модули и жилищни помещения с големи прозорци, обърнати към Земята, за да могат пътниците да се насладят на гледката. Многобройни удобства за всяка продължителност на посещението ще бъдат достъпни за пътниците, съобщава компанията на Безос, включително медицински грижи и възможности за развлечения.

Учените, работещи на станцията, ще имат на разположение малка градина, където да правят опити с растения, които ще бъдат използвани за храна при бъдещи мисии. “Независимо дали става дума за физика, биология или наука за Земята, за разработване на нови продукти или за тестване на системи, ще откриете, че е по-лесно от всякога да вършите работата си в орбита”, се посочва в уебсайта на компанията на Джеф Безос.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии