1 USD
1.81921 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,014.1

„В главата ми има чип, с който ме подслушват. Направете нещо!“

Историята предизвика бурни реакции и до днес, разказва експертът по киберсигурност Любомир Тулев

 

„В главата ми има чип, с който ме подслушват! Трябва да направите нещо“.

Снимка: Ройтерс

Това е съвсем реален случай от кариерата на експерта по киберсигурност Любомир Тулев, който в продължение на седем години работи в отдел „Киберпрестъпност“ при ГДБОП.

Историята се развива в един горещ августовски ден преди години, но чипирането е тема, която вълнува не малко хора във времето.

Снимка: bTV Бизнес екип

Развръзката на този случай е интересна и Любо я пресъздава по едновременно забавен, но и сериозен начин в новия епизод на Бизнес Видео Подкаст, но той засегна и други наистина сериозни акценти от практиката си.

„Голяма част от работата ми беше свързана с опазването на децата в онлайн пространството“, разказва Любо.

Това е най-уязвимата, но и най-активната група в интернет и те много по-трудно биха осъзнали, че са потенциални жертви на кибертормоз или заплахи.

Когато детето ни е в детската стая, то е в пълна безопасност

Това разбиране е много погрешно, категоричен е експертът. По думите му, всеки, който иска да навреди на децата ни, може да го направи през интернет.

Снимка: iStock

Оказва се, че малките могат да бъдат обект на онлайн заплахи от 7-годишна възраст, което е повече от притеснително. Има обаче и сигнали, които издават, че детето е подложено на някакъв вид тормоз, за които можем да следим.

„Ако детето крие компютърния екран от нас и не ни споделя с кого пише, ако стои до късно и сърфира в интернет – това са знаци“, казва Тулев.

Снимка: iStock

Той подчертава колко важна е ролята на родителите, които трябва да изградят комуникация с децата си и заедно да открият и изследват виртуалната среда, включително да познават мрежите, а също и новите приложения.

Имейлът като възможност за тормоз

Това е сред най-честите канали, по които се прилагат заплахи днес. Едно писмо, т.нар. „phishing”, може да съдържа прикачен файл, който в 90% от случаите е зловреден.

Снимка: bTV Бизнес екип

Имейлът може да цели всяване на страх или смут“, казва експертът и припомня случаите на бомбени заплахи в българските училища в края на март.

Дори Любо и студентите му са потърпевши от тях, тъй като писмата са изпратени до Университета по библиотекознание и информационни технологии (УНИБИТ), където той преподава.

„Казах на колегите, че не трябва да се притесняват, но лекциите бяха отменени“, спомня си той.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5