1 USD
1.80194 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,242.0

Как да получим безплатен детегледач?

БГ Бизнес

Ето кой може да кандидатства по програмата „Родители в заетост“

 

Тази година системата за кандидатстване в детските градини и ясли се ще бъде отключена на 27 март. Така ще стане ясно и колко са местата за учебната 2023/2024г. На 12 май, ще станат ясни и резултатите от класирането. Миналата година за почти всяко второ дете нямаше място в общинските ясли и градини.

Най-вероятно и тази година хиляди родители  ще трябва да търсят решение на въпроса – детето не е прието, какво правим оттук насетне. Да търсим частна градина или ясла, да търсим детегледач, да разчитаме на баба или дядо или майката да остане вкъщи с детето, докато му се „усмихне“ късмета за място в общинска ясла или градина.

Снимка: iStock

За част от тях дойде и добра новина - след няколко години пауза, програмата „Родители в заетост“ отново е налична. Само за ден бяха получени 100 заявления. 

  • Кой може да кандидатства?
  • Как се кандидатства?
  • Колко семейства ще получат безплатен детегледач?

Кой може да кандидатства?

Родители на деца от 0 до 5 години, които не са записани в детска градина или ясла. Условието е родители да имат осигурено работно място по трудово правоотношение или са самонаети, самоосигуряващи се, но които ползват отпуск и не са се върнали на работа, за да се грижа за дете. Могат да кандидатстват и многодетни или самотни родители.

В този случай детегледачът ще получава възнаграждение в размер на минималната работна заплата, като се поемат и осигуровките за сметка на работодателя. Допълнително възнаграждение от ½ минимална работна заплата, се предвижда, ако се полагат грижи за второ или повече деца от същото семейство.

Многодетни родители или самотни родители  на деца от 0 до 12 години, които са се върнали на работните си места и децата им посещават детски ясли или градини, както и училище.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии