1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Асен Василев: Инфлацията пада бързо, влизането ни в еврозоната 2025 г. е много вероятно

Асен Василев: Инфлацията пада бързо, влизането ни в еврозоната 2025 г. е много вероятно

Очакваме юни месец конвергентният доклад на ЕК, добави министърът

Инфлацията спада доста бързо, на 3,3 процента е този месец, това е под референтната стойност, която ни трябва, за да можем да бъдем приети в еврозоната. Въпросът е на кой месец ще успеем да стигнем средното ниво за годината също да падне под референтната стойност. За момента нашите прогнози са, че това ще се случи някъде между юни и септември, обяви финансовият министър Асен Василев, по време на конференция "Европейският път на България - присъединяване към еврозоната: предимства и предизвикателства пред бизнеса".

Василев посочи още, че редовен конвергентен доклад, който се прави за всички държави, има през юни месец. Това, което сме договорили с ЕК, е че ако не сме готови юни месец, в момента, в който покрием критерия за инфлацията, да изискваме допълнителен конвергентен доклад, който да ни позволи да влезем през 2025 г. в еврозоната, каза министърът. 

Василев е категоричен, че изглежда все по-реалистично вризането ни в еврозоната от 2025 г.

Гост на конференцията беше Паскал Донахю, председател на Еврогрупата. Искам членството на България в еврозоната да се осъществи. Ползите са толкова важни за България и Европа, че работата трябва да се увенчае с успех, каза той.

По думите му тогава членството ще е в полза на гражданите на страната и за Европа. 

"Искам да опиша опита на Ирландия като член на еврозоната и да призная колко е важна работата през 2024 година за българското присъединяване", каза Донахю. "Дългата ирландска история е история на страна, чието икономическо развитие беше под потенциала на икономиката и това предизвикваше емиграция от нея. Това се променя от 90-те години насетне. Първо, защото Ирландия се присъедини към еврозоната", каза той. 

"Имахме своите трудности, добре известни и още си имаме много проблеми. Още има хора, които я напускат, но пък имаме икономика, която расте от много години, населението расте, има излишък и еврото се оказа много важен стълб в общата архитектура на ирландското развитие до такова ниво", каза Донахю.  

 

 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии