1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Инфлацията в ЕС и България падна до най-ниското си ниво от две години и половина

Инфлацията в ЕС и България падна до най-ниското си ниво от две години и половина

В еврозоната инфлацията намалява до 2,6%, сочат данните на Евростат

 

Потребителските цени в ЕС, еврозоната и България се забавят допълнително през февруари, сочат най-новите данни за изменението на хармонизирания индекс на потребителските цени на Евростат, публикувани днес на страницата на статистическата агенция.

През февруари спрямо същия месец на миналата година инфлацията в ЕС спада до 2,8 на сто, след като отслабна до 3,1 на сто през януари. Това е най-ниското ниво на инфлацията в ЕС от август 2021 г. В еврозоната инфлацията намалява до 2,6 на сто, спрямо 2,8 на сто през януари.

На месечна база през февруари в сравнение с януари потребителските цени растат с 0,6 на сто както в ЕС, така и във валутната зона, противно на спадовете, записани през януари, със съответно 0,2 и 0,4 на сто, пише БТА.

В България годишната инфлация през февруари се е понижила до 3,5 на сто, след като през януари бе на ниво от 3,9 на сто. Това представлява минимум също от август 2021 г.

През февруари, отнесено към януари 2024 г., родните потребителски цени се повишават с 0,3 на сто след 0,2 на сто през януари.

В сравнение с януари годишната инфлация се понижава в двадесет членки на ЕС, остава е без промяна в пет страни, а в две се повишава.

Сред страните от ЕС най-ниска инфлация на годишна основа през миналия месец регистрират Дания и Латвия (+0,6 на сто за всяка) и Италия (+0,8 на сто за всяка). На другия край на скалата с най-висока инфлация са Румъния (+7,1 на сто), Хърватия (+4,8 на сто) и Естония (+4,4 на сто).

През февруари най-висок принос за инфлацията в еврозоната имат услугите (+1,73 процентни пункта, п.п.), следвани от храните, алкохола и тютюна (+0,79 п.п.), неенергийните промишлени стоки (+0,42 п.п.) и енергията (-0,36 п.п.).

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии