1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Кой е новият дом на еврото?

Кой е новият дом на еврото?

ЕЦБ ще напусне окончателно известния небостъргач Eurotower

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще напусне окончателно известния небостъргач Eurotower - един от символите на единната европейска валута.

Високата 148 метра Eurotower служи като седалище на отдела за банков надзор на ЕЦБ, като около 1400 служители работят от мястото. Тези хора ще бъдат изнесени наблизо в друг франкфуртски небостъргач -Gallileo.

Новият дом на евроназдорниците е значително по-млада и по-модерна сграда, а от ЕЦБ обясняват, че целта на преместването е намаляване на „физическия и екологичния отпечатък“ чрез икономии на енергия. 

Центалната банка започна поетапно изнасяне на персонала си от 40-етажната кула Eurotower още през  2014 г. Сега е ред на преместването на банковия наздор. 

Eurotower - кулата на еврото, е проектирана от архитекта Рихард Хейл. Завършена е през 1977 г. Първоначално е наета от търговската банка Bank für Gemeinwirtschaft, а през 1995 г. става седалище на Европейският паричен институт, предшественик на ЕЦБ.  

38-етажната сграда Gallileo, построена през 2003 г., е сходна по размер с Eurotower, но е много по-модерна и енергоефективна. 

Служителите в ЕЦБ могат да работят от разстояние в около половината от работната седмица и офисите често пустеят. Ето защо банката "оптимизира" площите и сградите, които ползва във Франкфурт. До 2028 г. се очаква нейните служители да напуснат и Japan Centre, друг небостъргач в центъра на града. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии