1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Само 12% от служителите в България харесват работата си, повече се оплакват от нея (ВИДЕО)

Само 12% от служителите в България харесват работата си, повече се оплакват от нея (ВИДЕО)

Каква е ролята на емоциите ни коментира Георги Колев в последното за 2023 г. издание на Бизнес Видео Подкаст

1 от 8 служители или 87% - такава част от служителите по света не са ангажирани към работата си, т.е. не харесват това, което правят и не са отдадени.

Проучването, проведено в 142 държави, е на световната агенция Gallup. То беше цитирано от Георги Колев в Бизнес Видео Подкаст. Бизнес консултантът гостува в последното за 2023 г. издание, в което на фокус бяха емоциите ни и тяхното място в професионалната среда – тема, на която той обръща внимание вече повече от десетилетие.

Снимка: bTV Бизнес екип

Изследването, от което става ясно, че едва 12% от служителите в България асоциират дейността си и компанията, в която работят, позитивно, бе засегнато по отношение на ролята на емоциите за развитието ни в дадена среда, а също и за успеха на бизнеса. Над 20% от трудещите се у нас са също активни в тази неангажираност към работата - те споделят или се оплакват, че не са доволни от нея. 

„Добрият мениджър разпознава професионалното поведение у хората си. Той трябва да познава екипа си изключително добре, да показва искрена загриженост и отношение, но не защото е модерно, а защото това е в основата на ефективната работа, оттам и желани резултати“, пояснява експертът.

И дава пример със себе си – как действа той от позицията на мениджър и собственик на бизнес.

Снимка: bTV Бизнес екип

„Някога мислех не може ли да назначаваме хора в рамките на трудовата им характеристика. Всъщност, това е невъзможно. Работодателят наема някого не само с професионалната му компетенция, а с личността му, с всичките му особености, страхове и цели“, казва Колев.

Емоциите не са отделно от човека, затова и изразяването им в работата в никакъв случай не е проява на слабост или липса на професионализъм.

Снимка: iStock

„Хора сме, не можем, но и не трябва да контролираме себе си до степен да потискаме и изолираме емоцията“, казва Колев.

Можем да я „отложим“ във времето, но е опасно дори заради дългосрочния негативен ефект, който ще има това решение, вместо да я преживеем на момента.

Снимка: bTV Бизнес екип

„По-успешният подход е да се опитаме да я разпознаем, култивираме и да я насочим в конкретна посока“, категоричен е консултантът.

Повече по темата можете да гледате в Бизнес Видео Подкаст.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии