1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Написали сте CV-то си с ChatGPT? Ето как HR-ите ще ви хванат

Написали сте CV-то си с ChatGPT? Ето как HR-ите ще ви хванат

Кариерният консултант Михаела Георгиева разяснява, че въпросната платформа може да направи дори CV за лидерска позиция

Генеративните AI инструменти стават все по-достъпни за хората по света и потенциалните случаи на употреба изглеждат безкрайни. Със способността си да пише всичко - от есета през поезия до код, ChatGPT, по-специално, променя начина, по който мислим за задачи, свързани с писане, изследвания и автоматизация

Напоследък експертите в „Човешките ресурси“ забелязват и тенденция ChatGPT да си проправя път и при писането на автобиографии.

Експериментите с AI доказват, че ChatGPT е достатъчно напреднал, за да надхвърли писането на стандартна автобиография.

„Аз съм виждала CV-та, написани с ChatGPT и с други платформи. Забелязва се кога е използван такъв инструмент, защото наистина звучи малко изкуствено. Има много специфични термини, които не винаги правят връзка“, казва казва кариерният консултант Михаела Георгиева за businessnovinite.bg.

Експертът разяснява, че ако зададеш на въпросната платформа да направи CV за лидерска позиция, то тя ще генерира текст, наситен с ключови думи.

„Дори можеш да използваш ключовите думи от самата обява, което е супер, защото така или иначе повечето CV-та минават през такива системи, които „тракват“ (проследяват) тези ключови думи и това е добре, защото кандидатът ще излезе на по-предно място“, разяснява тя.

Снимка: istockphoto.com

Георгиева припомня, че в тези ситуации все пак е много важно човекът да си го прочете и пригоди, в случай, че го чете човек, за да не изглежда написано от робот.

Освен инструмент за писане на автобиографии, ChatGPT може също да функционира и като търсачка (макар и такава, която халюцинира), като ви помага да научите за най-търсените квалификации във вашата конкретна индустрия. Ако сте в началото на кариерата си и имате нужда от малко вдъхновение, за да започнете, ChatGPT може да предостави рамката или структурата, която ви помага да продължите напред по по-съзнателен начин.

Опасността, на която можете да се натъкнете тук е, че подобни AI инструменти ще сложат диполоми и квалификации по подразбиране, които са близки и желателни за длъжността или позицията, които вие може и изобщо да нямате. 

Вижте още във ВИДЕОТО!

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии