1 USD
1.89188 BGN
Петрол
99.16 $/барел
Bitcoin
$24,085.0
Последвайте ни
1 USD
1.89188 BGN
Петрол
99.16 $/барел
Bitcoin
$24,085.0

Бизнесът трябва да прави продажби, иначе е хоби

Държaвата трябва да създаде среда за развитие на стартъп компаниите, а не толкова да ги подпомага финансово, заяви изпълнителния директор на Българската стартъп асоциация Добромир Иванов

Тази година българската икономика отбеляза важна крачка към това се появи на карта на страните, които вече имат своя стартираща компания превърнала се в еднорог – или както наричат стартъпите успели да развият развият продукта си и да получат пазарна оценка от поне 1 млрд. долара.

С припомнянето на тази ключова стъпка извършена от финтех компанията PayHаwk, чийто изпълнителен директор Христо Борисов бе първи гост на Бизнес Видео Подкаста, започва разговорът ни с Добромир Иванов. Той е изпълнителен директор на Българската стартъп асоциация – БЕСКО(BESCO).

Започваме разговора в леко приповдигнат тон, защото часове по-рано Народното събрание е гласувало окончателно отпадането на прага за регистрация на ДДС от 50 на 100 хил. лв. – стъпка, която би улеснила редица новостартиращи компании, защото биха си спестили редица административни процедури и по-скъпи счетоводни услуги.

Иванов оглавява БЕСКО от 2017 г. и от тогава досега в нея вече членуват над 500 компании, които не са само в ИТ сектора. Има и такива в модната индустрия, казва той, като техни клиенти вече са световни знаменитости като Опра Унифри, съпругата на бившия президент на САШ Барак Обама – Мишел и др.

Държим компаниите, които стават наши членове, не толкова да са технологични, а да си плащат данъците да имат културата да знаят, че след като на тях им е протегната ръка, те след време ще трябва да направят това и с идващите на тяхно място, разкрива още Иванов.

В разговора ни той посочи, че е важно компаниите да се придържат и към основното бизнес правило – да се стремят към продажби и приходи, защото ако нямаш продажби то това, което правиш е хоби.

В момента няколко законопроекта, в които имаме дейно участие. Единият от тях е свързан с т. нар синя карта, която дава право на висококвалифицирани специалисти извън европейския съюз да могат по-лесно да получават достъп до пазара на труда у нас. Другият е за въвеждането на т.нар дружество с променлив капитал, което би спомогнало стартиращи компании по-лесно да задържат служители предлагащи им дял от собствеността в него, който  с развитието на фирмата ще увеличава и своята стойност.

В момента държавата разполага с над 1 млрд. лв. които може да инвестира в стартиращи компании, посочи Иванов. Това става, чрез Фонда на фондовете, но по думите му по-важна от финансовата подкрепа, която оказва държавата е тя да създаде подходящата среда за развитие на стартиращите компании. Като възможности за подобрение той вижда в това институциите да насърчат частният капитал или т. нар бизнес ангели да могат да влагат средства с по-малък риск.

За това има ли рецепта за създаване на компания еднорог, защо някои стартиращи БГ компании предпочитат да се регистрират във Великобритания вместо у нас и за това какво мотивира изпълнителния директор на БЕСКО да продължава да защитава интересите на стартъпите вижте в новия, 10 пореден епизод на Бизнес Видео Подкаста

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Министър Шишков за газовата връзка с Гърция: Луксозна сграда с мебели, без ток и достъп

Coldplay
+11

Галерии