1 USD
1.80029 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,873.9

Ръководителят по сигурността на Google: Изборите в ЕП и Олимпийските игри са привлекателни мишени за кибератаки

Киберсигурност

А какви са проблемите в кибесигурността на България?

 

Изборите за Европейски парламент през юни ще бъдат привлекателна мишена за кибератаки като кибершпионаж и пробив в информационните операции. Tова каза ръководителят на екипа по сигурността на Google Майк Харт по време на InfoSec SEE 2024 в Правец.

Снимка: Полина Пенчева

Експертът разясни, че Русия е най-очевидната заплаха, но не може да се разглежда като основна, защото днес все повече играчи, които боравят с подобен тип инструменти имат достъп до широк набор от технологии.

По негови думи решението е във взимането на превантивни мерки като Европейските правителства трябва да гарантират, че разбират набора от техники, възприети в информационните операции, за да изградят проактивна и устойчива защита.

Той допълни, че другото потенциално важно събитие в Европа, което може да бъде атакувано тази година са Олимписйките игри в Париж, катон основни чувствителни зони са системите за продажба на билети и сувенири, с цел да бъдат прихванати и източени кредитните карти.

"Ние виждаме геополитическа активност, която се опитва да въвлече, да дестабилизира и да създаде напрежение във Франция", каза още той в презентацията си.

По данни представени от Бистра Райчева, съветник на министъра на електронното управление в страната ни за 2023 г. са получени 13 227 сигнала, от които 2 226 са инциденти с висок приоритет, което включва уеб сайтове с фишниг, имейли и зловреден софтуер.

"Мнозинството от организациите не докладват за осъществените атаки, което допринася за изкривена реалност, и ние не можем да придобием представа какви са пораженията, ако бизнесите не докладват", каза Бистра Райчева по време на конференцията.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии