1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Най-добрите дестинации за покупка на имот на морето

Недвижими имоти

Преди 10-15 години ваканционните имоти се движеха основно от чуждестранен пазар, днес са в ръцете на българите

Знаем, че повечето от вас тайно си мечтаят да се преместят на морето или поне лятото да имат възможност да работят поне един месец от плажа. 

Имотът остава ваша собственост, която може да бъде винаги на разположение, когато решите да пътувате или пък да отдавате под наем. Възможно е в даден момент да продавате, когато пазарът е добър да инвестирате в нов проект. Представяме ви петте най-добри дестинации за покупка на имот на морето.

Преди 10-15 години ваканционните имоти се движеха основно от чуждестранен пазар - англичани в Банско и руснаци по Черноморието. След Крим, и особено с войната в Украйна, мога да кажа, че руският пазар на купувачи не съществува, тук-там има продавачи, които се опитват да реализират имотите си.

Възстановяването на пазара на черноморските имоти започва през 2021 година. Той започна да се движи от български купувачи, което е хубаво, защото това не е спекулативно движение, това са хора, които разполагат с допълнителни средства и си закупуват така наречения втори дом. Търсят се малки апартаменти, които традиционно се продават обзаведени за ползване. Някои от клиентите, в период, в който не ги ползват, ги отдават под наем краткосрочно.

Созопол

Сред българските курорти, Созопол е един от най-предпочитаните за отсядане през лятото. Намира се на около 4 часа път от София и в непосредствена близост са разположени добре познатите плажове Градина, Каваци, Смокиня, а Бургас е само на няколко километра.

Строителството в Созопол продължава да се развива и тук посрещат туристи в един от най-красивите комплекси. Те разполагат с разнообразни удобства като множество басейни, ресторанти, магазини, спортни зони, детски центрове и други. Апартаментите в тях се предлагат както за краткосрочно, така и за дългосрочно наемане, казват брокерите от Unique Estates. А ако сте решили да отсядате по-често тук, най-изгодно е да купите имот, който ще бъде целогодишно поддържан и охраняван.

Снимка: iStock
Балчик

В Балчик ще откриете едни от най-достъпните цени на недвижими имоти около Черноморието, и то на първа линия. Имотите в града са с висока годишна доходност и привличат както родни посетители, така и чужденци. Къщите в Балчик се отличават с автентичната си архитектура и непоправим чар от миналата епоха. Дизайнът на съвременните домове е в унисон с красивите природни пейзажи и морска панорама. Това е първият български курорт, разполагащ с професионално голф игрище с 18 дупки, проектирано от световноизвестния Гари Плеър. 

Снимка: YouTube

Приморско

В Приморско ви очаква невероятна атмосфера, която ще ви осигури максимален комфорт, уединение и релакс. Курортният черноморски град е разположен в Югоизточна България на полуостров между два залива и в подножието на Странджанските върхове. Тишината и спокойствието тук са гарантирани, а климатът е мек и топъл. Освен за наслада от морските вълни, тук може да се забавлявате с лов, риболов, екотуризъм и други. Местното население е много гостоприемно, а историческите и културни паметници наоколо карат хората да се връщат отново и отново. Условия за почивка предлагат старата и новата градска част на Приморско, селищното образувание Узунджата и вилната зона южно от града. Тук се намира и известния резерват Ропотамо.

Снимка: iStock
Каварна

За почитателите на бохемския живот, уюта и комфорта – Каварна е точната дестинация. Градът се нарежда на шесто място по големина на българското Черноморие. Тук се намира нос Калиакра, нос Емине, много православни църкви, реставрирани стари чешми и водоскоци, националния исторически резерват Яйлата и ваканционно селище Русалка.

Предлагат се предимно апартаменти в жилищни кооперации от ниско строителство, а в покрайнините на града има вилни зони с къщи, които побират две или повече семейства за лятната почивка. Тук е и красивия и чист плаж на местността Болата, както и три от най-големите голф игрища на нашето Черноморие.

Лозенец

През последните десетилетия Лозенец се намира в челните класации по посещаемост от туристи, което оправдава и цените на жилищата тук спрямо силното търсене. Лозенец е типичното рибарско селце, където винаги можете да намерите прясна риба. Дестинацията е предпочитана за летния отпуск и заради златистия, мек и ситен пясък на плажовете с дълги ивици. Цените варират спрямо близостта до плажа, етапа на строителство и обзавеждане и квадратура на имота.

В повечето от затворените комплекси, собствениците на апартаменти и мезонети разполагат с басейни и денонощна жива охрана и видеонаблюдение. Лозенец привлича с възрожденската си архитектура, каменна облицовка на сградите, живописни дървени конструкции, както и добре изградена инфраструктура. Животът в Лозенец кипи, но своето място намират и семейства с деца, които са решили да се отдадат на тишина и спокойствие. 

Снимка: iStock

Голямото търсене повиши цените на имотите на Слънчев бряг, Созопол, по Южното Черноморие. Ако едно двустайно обзаведено жилище преди три години в Созопол е струвало около 35 000 - 40 000 евро, вече има сделки за 65 000 евро, казва Евгени Василев, управител на агенцията за недвижими имоти Arco Real Estate, цитирант от БТА. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии