1 USD
1.81718 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,137.7

Старите къщи на село достигнаха цени около 30-40 хил. евро

Недвижими имоти

Кои са рисковете при покупка на стара селска къща?

Много хора решават да избягат от шума и стреса в големия град като си закупят имот на село. Тази тенденция се засили още повече по време и след пандемията, казва БНР.

Дали засиленият интерес към селските имоти е довел до увеличение на цените?

Според брокера Юлия Хвърчилкова, цените на селските имоти се повишават, но с по-бавни темпове в сравнение с градските.

"Разликата в цените между старото и новото строителство при селските имоти е осезаема. Както можеш да си купиш почти годна за обитаване стара къща в дадено населено място за 30-40 хиляди евро, така в същото село цената на нова къща е например 200 хиляди евро", коментира Хвърчилкова и допълни, че това обяснява и по-големия интерес към старите селски къщи.

"Хората предпочитат да си купят стара къща, която да реконструират. Много често се използват разрешителните на старата къща за да се извърши реконструкция и подобрения. По-бързо се вземат разрешения за реконструкции, настрояване и пристрояване", обясни експерта.

Снимка: Getty Images
Дали обаче закупуването на стара къща е рискова инвестиция?

Най-големият риск е с документацията на имота.

"Трябва да се внимава за това какви са предвижданията за разрастването на населеното място и дали не се предвижда някакъв път да минава през имота. Хората трябва да гледат още за комуникациите като ток, вода и интернет. Понякога след закупуването на къщата, се откриват конструктивни дефекти, които не могат да бъдат отстранени. В такива случаи, хората отново пускат обекта на пазара с цел да се освободят от него", каза Хвърчилкова.

Кой купува имоти на село?

В последните години, българите изпреварват чужденците по отношение на интереса към селските имоти, а основни купувачи според Хвърчилкова, са младите хора. Те обаче търсят основно къщи в села на разстояние не повече от 20-30 км от града. Така, от една страна се наслаждават на спокойствието и чистия въздух на село, а от друга остават близо до удобствата на големия град.

Снимка: Цветелин Цветанов
Провадийското село Манастир също е притегателно за купувачите. Според кмета  Николай Стоянов, в последните години интересът към имотите в неговото село се е засилил сериозно.

"Преди години цените бяха символични, но сега един имот в селото струва почти колкото един апартамент. Цените на къщите при нас са от 50 до 230 хил. лева. Но, въпреки това се купуват. Почти всеки месец идва някой в селото да търси къща", обяснява кмета на провадийското село Манастир Никола Стоянов пред БНР. 

И тук сред купувачите преобладават младите хора.

"Миналата година три семейства от Варна си купиха имоти в селото", допълни Стоянов.

Той потвърди думите на брокера, че българите вече са много повече от чужденците на пазара на селските имоти.

"Скоро не е имало интерес от чужденци. Преобладават българи, които търсят по-евтини имоти", каза още кмета на село Манастир.

А какви са цените на луксозните имоти, вижте във ВИДЕОТО: 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5