1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Експерт: Преди имотите се продаваха за 20-30 дни, сега отнема повече време

Недвижими имоти

Най-търсени са двустайните обзаведени жилища, които се намират в по-голям град

 

Имотите през първите 4 месеца на годината се продават доста по-бавно, отколкото преди това. Това казва Евгени Василев, управител на агенцията за недвижими имоти Arco Real Estate, цитирант от БТА.

  • За колко време се продава един имот в момента?
  • Кои са най-търсените имоти на пазара?
  • Защо инвеститорите строят сгради с партерни апартаменти с двор?
  • Цените на имотите край София?
  • Евтини ли са жилищата на морето?

По негови думи, ако преди един имот се е продавал за около 20-30 дни, в момента отнема малко повече време, клиентите са малко по-нерешителни, защото от края на миналата година купувачите изчакват намаление на цените, но такова не се наблюдава.  

Снимка: iStock

"Отчетливо се наблюдава спад в броя сделки. Ако има готово жилище на пазарна цена, сделките все още се реализират много бързо. В момента у нас няма много готови жилища, а доста сгради в строеж. Жилищата в тях се продават по-трудно, включително заради притеснения, че сградите няма да се завършат, макар че няма нито един подобен случай в България. ", каза още той.

Според него на ново строителство през последните 2-3 години е имало сериозен ръст и на продукция, и на сделки.

Снимка: iStock

Затова според него съществува баланс на пазара през последните месеци - нито продавачите са склонни да свалят цените, защото имат ресурс, нито купувачите избързват, защото разчитат, че повишаването на лихвите може да доведе до някаква корекция на пазара. 

Най-активно клиентите започнаха да купуват имоти, за да защитят парите си от инфлацията, след като отбелязахме сериозни покачвания на цените миналата година април-май.

Какви имоти са най-търсени на пазара?

Имотите, които се търсят с инвестиционна цел, се предпочита да са по-малки, тоест в тях да бъде вложен по-малък капитал за покупка и обзавеждане, със сравнително добра доходност. Най-търсени са двустайните обзаведени жилища, които се намират в по-голям град.

Снимка: iStock

По думите на експерта се отчита тенденция след пандемията, когато става въпрос за собствено ползване, клиентите да преминават от по-малко към по-голямо жилище, ако имат възможност.

"Други излязоха от апартамент в къща. Помните, беше голямо предимство да имаш имот с двор. Нещо, което беше немислимо за нашия манталитет и народопсихология преди 10 години - да имаме апартамент на партер с двор, в момента е доста популярно. Доста колеги проектират такива сгради, включително и ние в бъдещ проект ще имаме сграда с апартаменти на партер със собствен двор", коментира Евгени Василев. Той отбеляза, че клиентите търсят категорично по-пространствени жилища с възможност за достъп до някаква зелена площ.

"Тенденция, която забелязахме в последните три месеца, е свързана със запитвания за къщи на 20-30 км от София, нещо между градски и селски тип къща. Или хората да се ориентират към покупка на урегулирани имоти и малки парцели, на които да застроят собствени къщи, отново в този радиус. Ако за това бюджетът преди две-три години беше 30 000 евро, сега вече имаме запитвания на клиенти, които са готови само за земята да платят 100 000 евро", даде пример той.

Има ли такива подходящи парцели като предложения и къде конкретно? С какво е свързана тази тенденция?

В посока на запад от София има доста предложения и районът става популярен. На изток от София предлагането е изключително малко, защото тази част вече беше обект на интерес преди години. Колега от офиса ни в Пловдив сподели пресен пример за клиенти от София, които са купили малка къща в покрайнините на Пловдив, защото работят у дома. Къщата е много по-достъпна като цена в този район и е на стойността на тристаен апартамент в столицата. Освен това работят и живеят сред природа и добра среда. 

Снимка: iStock

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии