1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

Над 400 човека остават без жилища на изкуствен остров в Дубай

Недвижими имоти

Дубайският регулатор на недвижимите имоти анулира проекта на Palm Jebel Ali

В продължение на 14 години Мохамед Азам чака да започне строителството на луксозна вила с пет спални, която е купил на най-големия, но най-слабо развит, от известните изкуствени острови с форма на палма в Дубай, които се подават в Персийския залив.

През септември става ясно, че това никога няма да стане. Дубайският регулатор на недвижимите имоти анулира проекта на Palm Jebel Ali. Строителният предприемач, който отговаря за проекта казва, че че ще възстанови по-малко от една четвърт от това, което Азам е платил за вилата на вторичния пазар малко преди да започне строителството на острова.

Снимка: en.wikipedia.org

44-годишният кипърски бизнесмен Азам не е единственият, който остава недоволен от провала на сделката. Той е сред стотиците инвеститори, закупили жилища на Palm Jebel Ali, които никога не са били построени. Въпреки че много собственици са разменили покупката си с алтернативен имот на друг изкуствен остров преди години, сега на стотици от тях е предложено да получат сумата си обратно, казва Bloomberg.

Снимка: en.wikipedia.org
Инвеститорите са малко над 400 и притежават повече от 700 имота в комплексите The Palm Jebel Ali Fronds и The Palm Jebel Ali Water Homes.

Снимка: en.wikipedia.org

Собствениците казват, че трябва да бъдат компенсирани за забавянето от повече от десетилетие и заради скока на цените на жилищата оттогава. Анулираните проекти за недвижими имоти в този случай се разиграват в разгара на един от най-големите жилищни бумове в света. Това също повдига въпроси относно правната рамка около недвижимите имоти в града, въпреки че на чужденци е разрешено да купуват жилища в емирството от 2002 г.

„Толкова е несправедливо“, казва бащата на две деца Азам, който притежава компания за управление на имоти. „Бих приел отмяната, ако компанията беше фалирала през 2009 г. и проектът беше отменен тогава. Но да го направим сега, когато пазарът се е възстановил и крайбрежните вили се продават с висока цена, е просто абсурдно“, казва Азам.

Снимка: en.wikipedia.org
Осмото чудо на света

Palm Jebel Ali беше определян като осмото чудо на света. Приблизително с размерите на лондонското летище Хийтроу, земята - на около 50 километра от центъра на Дубай – е създаена във формата на 17 палмови листа, като планът беше мястото да бъде домакин на яхтени пристанища, тематичен парк, крайбрежни вили и хиляди домове.

Компанията строител Nakheel първоначално продаваше вили на Palm Jebel Ali за около 1,8 млн. дирхама до 5,6 млн. дирхама. След това продажбите продължиха без нито една тухла да бъде положена на изкуствения острова.

Снимка: en.wikipedia.org

Агенцията за регулиране на недвижимите имоти в Дубай е отменила проекта поради неспособността на Nakheel да ги завърши и че съдебна комисия през май е наредила на предприемача да разпредели възстановяване на средствата на собствениците.

Снимка: en.wikipedia.org
10 млрд. долара спасение

Строителството на Palm Jebel Ali спря, когато световната финансова криза удари Дубай. Комапнията Nakheel, заедно с Emaar Properties PJSC, водеше строителния бум преди това, докато почти не изпадна в неизпълнение на задълженията си по изплащането на около 4 млрд. долара в облигации. Nakheel, заедно с тогавашната комапния Dubai World, получи спасителен пояс от 10 милиарда долара от Абу Даби.

Снимка: en.wikipedia.org

По това време предприемачът предложи на собствениците на жилища в Palm Jebel Ali две възможности: да разменят инвестицията си за завършени имоти в други проекти на Nakheel или да изчакат първоначалната им покупка да бъде готова. Няколко инвеститори казват, че компанията многократно ги е уверявала, че Palm Jebel Ali няма да бъде отменена.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии