1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

На кои строители да се доверим при инвестиция в дом

Недвижими имоти

6550 фирми са вписани в поддържания от КСБ регистър

Инвестицията в имот е важно решение и всеки, решил се на тази голяма житейска крачка иска да се подсигури максимално срещу проблеми. Как обаче човек без професионално образование, който не разбира нищо от строителни материали, инженерни чертежи и няма роднини в бранша да избере на коя фирма да се довери при изграждането на дома му или при покупка на нов готов имот? Според експертите от Камарата на строителите в България едно от най-важните условия, които потребителите трябва да проверят, е дали компанията е вписана в Централния професионален регистър на строителя /ЦПРС/. Той се поддържа от браншовата организация и се обновява постоянно, така че информацията в него е актуална към всеки един момент.

 

Регистърът има публична част и на сайта му е достъпна базова информация за фирмите. Според Закона за Камарата на строителите в България всички компании, които работят на светло и изграждат обекти с площ над 100 квадратни метра разгъната застроена площ, трябва задължително да са вписани в регистъра. А за да се случи това, фирмите трябва да отговарят на редица изисквания. За това дали правилата са спазени, проверява специална 15-членна комисия, избрана от Камарата на строителите в България.  Ако фирмата вече не отговаря на нужните условия или не подаде нужните документи за годишна актуализация, тя отпада от регистъра. И може занапред легално да изгражда само обекти под 100 кв. м. РЗП или да се занимава с ремонтни дейности, доставки и пр.

 

В регистъра се вписва абсолютно цялата информация за строителните фирми, както и какви строежи са имали право да извършват през годините. Последната информация се съдържа в категорията, като правилата за вписване в регистъра са такива, че фирма без достатъчно оборот, опит и наети професионалисти не може да извършва големи проекти.

Снимка: iStock

За да бъде одобрена и вписана в регистъра, всяка строителна компания задължително трябва да разполага с техническо оборудване, което да позволява извършването на дейностите, заложени в съответната категория от регистъра – лека и тежка механизация и т.н. Освен това строителните фирми трябва да имат и съответният брой нает персонал с трудови договори, а една част от него и със съответното професионално образование, компетентност и опит да ръководи строежите.

Освен това, за да бъде вписана в ЦПРС, строителната фирма не трябва да дължи данъци и осигуровки за служителите си, да не е обявена в несъстоятелност, което пък гарантира на потребителя, че е коректна. Тя трябва да разполага и с необходимата застраховка, която да гарантира, че ако не изпълни работата си, ще понесе необходимите последици и няма да ощети партньорите и клиентите си.

От това колко са наетите професионалисти в компанията, какъв оборот е декларирала през изминалата година, какви дълготрайни материали притежава и какви обекти е изпълнявала досега, зависи и категорията, в която ще бъде вписана. Колкото по-висока е категорията, толкова по-сложни обекти има право да изпълнява фирмата.

В момента в Централния професионален регистър на строителя са вписани близо 6550 компании.  Цялата информация е достъпна на следния линк: https://register.ksb.bg/.

                                                                                                 * Текстът е предоставен от КСБ.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии