1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Софиянци ще търсят все повече жилища в индустриалните части на града (ВИДЕО)

Софиянци ще търсят все повече жилища в индустриалните части на града (ВИДЕО)

"Имотите се задържат с около 10 до 15% по-дълго на пазара тази година", казва експертът Димитър Христов

Районът около Централна гара в София, както и другите индустриални райони около улица „Охрид“ ще бъдат част от новите части на столицата, към които интересът ще се повишава. Това каза за bTV Бизнес Новините Димитър Христов – мениджър ново строителство в „Явлена“ по време на InvestPRO Conf 2024.

  • В кои квартали да инвестираме с малко по-ограничени финанси?
  • Колко време престоява един имот на пазара преди да бъде купен?
  • Новите квартали с потенциал

„В последните години виждаме развитието на райони, в които до сега не се е случвало нищо. Смятам, че интересът към, тези райони ще се повиши. Също както „Малинова долина“ – квартал, който в момента е залят от новостроящи обекти, но заради добре измислената структура от страна на държавата, че именно тя се е заела с вкарването на терените в регулации там виждаме успоредни улици, бъдещи тротоари – неща, които в „старите“ нови квартали като „Манастирски ливади“, „Кръстова вада“ и „Витоша“ са проблем“, казва Христов.

Колко време престоява един имот на пазара преди да бъде продаден?

По думи на експерта в момента най-ликвидни, т.е. се продават най-бързо, жилищните имоти. За разлика от миналата година, тази те остават малко по-дълго на пазара преди да се сдобият с нов собственик.

„За разлика от миналата година наблюдаваме по-бавно взимане на решение. Имотите се задържат с около 10 до 15% по-дълго на пазара“, разяснява той.

Най-актуалните квартали и цени

В София най-популярни за покупка остават Южните квартали и Центъра, както и части от други квартали, които традиционно държат по-високи цени.

Снимка: iStock

Според експерта не е много коректно да се говори за средна цена за имотите в София, т.к. типа строителство е доста различен, а и трябва да се вземат под внимание фактори като големина на апартамента, брой стаи, квадратура и други детайли, които образуват цената.

„Ще дам една малко по-широка граница. В момента цените са между 1400 евро до 2050 евро на квадратен метър средни цени“, добавя той.

Най-ниско ценовите сделки са в кварталите „Обеля“, „Люлин“ и „Овча купел“.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии