1 USD
1.84617 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,187.5

Как и защо да си закупите луксозен имот в Гърция?

Недвижими имоти
 

Брокерите рзкриват стъпките, които всеки трябва да премине, за да си купи имот в Гърция

Намираща се само на няколко стотин километра от София, южната ни съседка предлага голямо разнообразие от красиви плажове, пленителни гледки и възможност за пълноценна почивка сред природата, казват брокерите от Unique Estate.

Всяка година полуостров Халкидики привлича много туристи от цял свят. Комбинацията от прясна морска храна, чисти и просторни плажни ивици и безкомпромисно обслужване е това, което много наши сънародници очакват да открият по време на лятната си ваканция. Ето защо всеки търсещ ексклузивни преживявания се насочва именно към инвестиция в луксозен имот до бреговете на Егейско или Йонийско море.

Пренесете лукса от вкъщи във Вашия втори дом на морето, който да ползвате за временен престой и релакс по всяко време на годината.

Снимка: iStock
Добра инвестиция

Инвестицията в имот на гръцкото море е изключително атрактивен вариант за хора с добри финансови възможности, които търсят комбинацията от комфорт и ексклузивни преживявания в близост до природата.

В сравнение с редица европейски дестинации на значително по-голямо разстояние, Гърция разполага със своето конкурентно предимство за инвестиция в първокласен имот – привлекателните цени. Всичко това в непосредствена близост до тюркоазените води на Егейско море. 

Лесен процес за гражданите на ЕС

Процедурата по покупка и регистрация на имот в Гърция за европейските граждани е бърза и лесна. Преди 2011 година според гръцкото законодателство, придобиването на недвижима собственост на територията на страната от чужди граждани е изисквало разрешение от Министерство на отбраната.

Съответно това допълнително е утежнявало целия процес, а времето, необходимо за финализиране на сделките е било в пъти по-дълго. След 2011 година обаче процедурата е олекотена и можете да се сдобиете с Вашия втори луксозен дом за по-малко от месец. 

Снимка: iStock
Екзотична локация

Просторните плажове, кристално чистата вода, спокойствието и висококачественото обслужване всяка година привличат хиляди туристи не само от България, а и от цял свят. Всеки, посетил дори част от гръцките острови, успява да се потопи в тяхната атмосфера.

Освен това почивката на гръцките острови дава възможност за практикуване на различни активности. Като започнем от лежерни разходки по красивите брегове и стигнем до възможностите за практикуване на различни морски спортове и пътешествия с яхти сред морската шир. 

Снимка: iStock
Умерено застрояване

Съществен недостатък, който отблъсква българските туристи от някои курорти, е именно презастрояването на плажните ивици. Това е и причината търсещите първокласен имот на морето да се ориентират към южната ни съседка.

В Гърция плажните ивици са запазили естествения си чар и красота. В градчетата се залага повече на ниските сгради, самостоятелните вили и малките и уютни улици, където цари истинско спокойствие. 

Интересна култура 

Освен с пленителната си природа, гръцките земи притежават богата история и интересна култура. По време на престоя си можете да откриете много исторически и архитектурни обекти.

Независимо от мястото, на което сте избрали да закупите ваканционния си имот, в близост ще имате на разположение музеи, галерии и други архитектурни обекти. 
Принос за формирането на гръцката култура е влиянието на различни култури от всички краища на света в продължение на няколко века.

Не бива да пренебрегваме и факта, че българите сме винаги топло посрещани от южните ни съседи, заради близостта, общото ни минало и любовта ни към морската кухня. 
Гръцката храна, музиката, митологията и любопитната история са само част от причините да изберете Гърция като локация за новата Ви вила край морето. Можете да хапнете прясна морска храна в едни от най-елитните ресторанти, където обслужването е на най-високо ниво. 

Как да закупите луксозен имот в Гърция?

Покупката на имот в Гърция няма съществени разлики с процесa по покупка в България. Първата стъпка е определянето на критериите, на които искате да отговаря Вашият престижен втори дом.

Поискайте експертното мнение на Вашия консултант и не забравяйте да го попитате за допълнителните разходи, съпътстващи покупката на първокласен имот на морето.  

Професионалният консултант ще преговаря с продавача и ще работи изцяло във Ваша полза, така че да Ви уговори най-добрата цена при възможно най-добрите условия. 
Следва да потърсите услугите на юрист, практикуващ на територията на страната, който да направи нужните проверки.

След това предстои стъпката по подписване на предварителен договор, а след него и на окончателно споразумение, нотариално заверяване, вписване и регистрация на имота в съответните регистри. 

Изберете адвокат и нотариус

Услугите на компетентни юристи са много важни за безпроблемното финализиране на сделката. Адвокатът ще направи необходимите справки в Ипотечния регистър за собствеността. Освен адвокат ще ви трябва и нотариус, който да удостовери истинността на приложените документи. Нотариусът подготвя и предварителния договор и отговаря за действията, след което купувачът ще получи нотариален акт за собствеността на имота.  

Данъчен идентификационен номер

За да продължи процеса по покупка на луксозен имот трябва да регистрирате данъчен идентификационен номер. Важно уточнение е да се сдобиете с този номер не по-късно от  7 дни преди нотариалното заверяване на договора. Най-добре е да го имате още след направата на проверката от адвокат или след капариране на вилата. 

Плащане на данък за прехвърляне

Покупката на недвижим имот в Гърция е съпътствана от заплащането на данък към тяхната Вътрешна Агенция по приходите. Препоръчително е за тази процедура да ползвате услугите на адвокат, който да Ви преведе през целия процес. 

Подписване на ипотечния кредит

Споразумението се подписва от двете страни по сделката в присъствието на нотариуса.  Важно е да отбележим, че оригиналният договор, който остава на съхранение в нотариалните архиви, се подписва само на гръцки език. При желание от страна на купувача, може да се наеме допълнително юрист, който да влезе в ролята и на преводач, за да провери дали описаното в договора е написано коректно. Така купувачът може да се сдобие с договора и в преводен вариант. 

Снимка: iStock
Прехвърляне в Ипотечния регистър

Отговорността за вписването на сделката в Ипотечния регистър е в ръцете на нотариуса. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии