1 USD
1.81482 BGN
Петрол
Bitcoin
$44,436.8

В лева или евро е по-изгодно да теглим кредит в момента?

В лева или евро е по-изгодно да теглим кредит в момента?

Падането на забраната за внос от Украйна може да има антиинфлационен ефект, казва Румен Гълъбинов

"България продължава лека полека да върви по пътя си към еврозоната. Последната стъпка, която се случи е, че страната ни се присъедини към евросистемата на държавните ценни книжа. Ценните книжа на БНБ вече се водят и по регистрите на ЕЦБ. Това е голяма техническа крачка към еврозоната. В същото време започна и разяснителна кампания на ЕК в България с много добре направени аудио-визулни материали, които обясняват основни неща", каза пред businessnovinite.bg икономистът Румен Гълъбинов.

Според него успоредно с влизането в еврозоната ние вървим и към влизане в Шенген, което ще ни донесе политически и икономически ползи от свободно движение и други подобни. Няма как да взелем в еврозоната, ако не сме влезли в Шенген. Понякога, както при Хърватия, това се случва едновременно, обясни той. 

"ЕК има таргет за постигане на 3-процентна инфлация до края на годината. В момента инфлацията там е 5%. Смята се, че ще се постигнат желаните 3% и затова ЕЦБ обяви, че няма да има повече вдигания на лихвите. Но ако видят, че няма да успеят да стигнат 3-те процента, е възможно да има още вдигания на лихвите", каза Гълъбинов. 

Лихвите у нас също ще се вдигат и това е нормален процес. Тук има една особеност на лихвите по кредитите - лихвите по кредити в лева, растат много по-бавно от тези в евро. Това означава, че към момента излиза по-евтино да се взимат кредити в левове, добави експертът.

Според него падането на забраната за внос на зърно и слънчоглед от Украйна може да има антиинфлационен ефект. Когато има достатъчно стоки, то продуктите, които се правят от тях не поскъпват.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии