1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Нова интернет измама циркулира сред децата, родителите трябва да са нащрек (ВИДЕО)

Нова интернет измама циркулира сред децата, родителите трябва да са нащрек (ВИДЕО)

Експертът разяснява подробно потребителските права във всички насоки

"Изключително важно е да наблюдаваме децата какво правят в интернет. Когато вкараме банковата си карта, за да купим конкретна игра, трябва след това да я откачим, защото иначе рискуваме да бъдат източени парите ни. Пред последните месец-два получихме сигнали, свързани със сметки, натрупани към приложение за музика за определен вид телефон, от хора, които казват, че техните деца нямат този вид телефон. До това се стига, когато детето попадне на непознат човек онлайн, който му казва, че ще му изпрати код, който трябва детето да отвори. В замяна непознатият обещава на детето да му даде предимство в конкретна игра. В крайна сметка този код натоварна мобилната сметка или тегли пари от банкова сметка", обяви в "Бизнес Видео Подкаст", директорът на Европейския потребителски център Соня Спасова.

Тя детайлно дава съвети как човек да постъпва вав всяка една ситуация, в която са нарушени правата на потребителя.

"Забелязва се ръст при проблемите, свързани с полети. Това разбира се се случва, защото и хората все повече пътуват. Все повече хора пътуват и за дълъг уикенд. Проблемите, които най-често ни докладват потребителите за свързани със закъснели или отменени полети, загубен багаж и подобни", споделя Соня Спасова. 

По думите й освен да знаем как да си търсим правата в конкретните ситуации, много важно е винаги да имаме пари, отделени за всеки случай, ако изпаднем в неприятна ситуация с отменен полет и други. Оставяйте и по един ден резервен, ако гоните някакво събитие, никога не може да сте сигурни дали полетът ви няма да закъснее или няма да бъде отменен, казва Спасова.

Според нея е изключително важно, когато правите покупки или давати пари за хотел, когато имате отменен полет или загубен багаж, е да пазите касовите бележки. Те са вашата защита, за да може после да си получите парите обратно, казва тя.

Директорът на ЕПЦ съветва, ако превозвате нещо много ценно или важно за вас в куфара си при полет, да го застраховате преди това.

По последни данни около 9% от българите, които са пазарували онлайн са си търсили правата, ако смятат, че техните права са били нарушени. Средното за ЕС е около 17%. В същото време обаче другите европейци се чувстват с по-нарушени права по-често, докато при българите не е така. 

"Винаги проверявайте търговците, от които купувате, фирмите, с които резервирате почивки. Гледайте дали има даден контакт с търговеца, дали има отзиви за него. Има и търсачки в интернет, където можем да видим конкретният сайт къде е регистриран. Ако всички стоки са намалени, ако снимките не са добри, това обикновено е сигнал за измама", казва експертът.

Отговорите на най-важните потребителски въпроси по различни направления, ще видите във видеото!

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии