1 USD
1.88514 BGN
Петрол
83.63 $/барел
Bitcoin
$16,548.9

Тихомир Тошев пред businessnovinite.bg: Лихвите ще скачат, теглете кредити само при остра нужда

Мнение

Фиксираните лихви са добър избор, ако искате да сте спокойни, казва кредитният експерт

Тихомир Тошев е кредитен консултант и изпълнителен директор на "Кредит център". 

Г-н Тошев, очакваше се с идването на есента да се покачат лихвите на ипотечните кредити. Това случва ли се?

Т.Т.: За момента само една банка е повишила лихвите си, но очаквам в следващите седмици и месеци и другите да я последват. Така че след Нова година със сигурност ще имаме навсякъде по-високи лихви.

Към момента как се движат лихвите?

Т.Т.: Движат се между 2,3 и 2,8%, като все още има достатъчно предложения на пазара в този диапазон. До Нова година едва ли ще има драстични повишения, те се са от порядъка на 0,3-0,4%. Но след това очаквам нещата да се променят.

Как се разви пазарът след пандемията?

Т.Т.: Със сигурност 2022 г. ще е рекордна година на кредитния пазар и от следващата година ще видим намаляване на активността. Но тази година се движи с доста сериозни ръстове спрямо миналата година. Към момента се движим с около 30% ръст на обемите спрямо миналата година при ипотечните кредити и с 8% ръст на броя на кредитите. При потребителските кредити ръстът на обемите е около 28%, а ръстът на броя е 10%. В интерес на истината пандемията не се отрази много на кредитния пазар, само леко го забави. Така че дори пандемичната 2020 г. завърши положително за сектора. 2021 г. беше рекордна по обеми на кредитите спрямо предходните няколко години, а сега 2022 г. очакваме да е още по-добра. 

По време на пандемията българите бяха започнали да пестят повече пари. Какъв е трендът сега?

Т.Т.: Спестяванията на хората продължават да растат. Депозитите са вече над 68 милиарда лева. Нито нулевите лихви по депозитите, нито високата инфлация ги уплашиха. Българинът продължава да е настроен спестовно. Спестяванията си поизхарчиха хората с малките депозити и по-ниски доходи. Те посегнаха на тях заради инфлацията. Средните и големите депозити растат. 

С оглед на това, че лихвите ще се покачват, а очакванията са за трудна зима, какви съвети бихте дали на потребителите относно кредитите?

Т.Т.: Няколко са направленията, по които може да се даде съвет. Най-важното нещо е, предвид по-високата инфлация и очакваната тежка зима, хората добре да си правят сметка, когато решат да задлъжняват и да задлъжняват само за неща, които са необходими и важни за домакинството. Тегленето на кредити за различни прищявки не е добра идея. Хората трябва да знаят, че лихвите тръгват нагоре, така че е хубаво, ако теглят кредита сега, да им се направи изчисление, ако тази лихва скочи, колко би била вноската. Тоест още от сега да могат да предвидят увеличение на разходите на семейния бюджет. Другото, което виждам като тенденция на пазара е интересът към фиксираните лихви при ипотечните кредити. Въпреки че предложенията за фиксирани лихви са по-високи от плаващите лихви, все повече потребители предпочитат да фиксират лихвата си и да имат спокойствието, че в следващите години тяхната вноска няма да мръдне нагоре. 

Автор: Десислава Боцева

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии