1 USD
2.02803 BGN
Петрол
85.36 $/барел
Bitcoin
$18,770.4

Жилищните кредити поевтиняха рекордно

 

Това се случва, докато ЕЦБ затяга лихвената си политика в опит да се справи с високата инфлация

Активността на кредитния пазар в страната остава висока през юли, като само за месец бизнесът и домакинствата са получили ново банково финансиране за малко над 2 млрд. лв. Това показва статистика на Българската народна банка. Всички сегменти на пазара обаче отчитат леко забавяне на темповете, с които нарастват банковите портфейли.
Следващите няколко месеца ще покажат дали това е знак за промяна в тенденциите, но очакванията са лихвените проценти по кредити и депозити да растат. Това вероятно би се отразило върху намеренията на индивидуалните клиенти и компаниите да теглят нови заеми. 

Лихвите по жилищните кредити, отпускани от българските банки, продължават да се понижават. Към края на юли средният лихвен процент по ипотечните заеми е на ново рекордно ниво от едва 2.47%. Това се случва, докато Европейската централна банка (ЕЦБ) затяга лихвената си политика и за първи път от десетилетие повиши лихвените проценти в опит да се справи с високата инфлация.

Ипотечните кредити поевтиняха рекордно и през последните близо две години лихвите по кредитите за покупка на жилище са на практика единствените, които се движат в една посока – надолу.

Статистиката на БНБ показва, че само за месец средният лихвен процент по заемите за жилище се е понижил с 0.02 пр. пункта. Това е допълнителен стимул жилищното кредитиране да продължава да расте.

През юли съществено намалява и средната лихва по големите кредити за бизнеса – тези от над 1 млн. евро, като ръст се отчита само по малките заеми, договорени в лева.

За разлика от жилищните кредити обаче потребителските заеми се повишават в разгара на летните отпуски, ремонти и др. и за първи път от половин година насам надхвърлят 8%.

В същото време лихвите по депозитите на българските фирми растат, но остават на отрицателна територия, т.е. и през юли се запазва тенденцията от последната година бизнесът да продължава да гори от спестяванията си в българските банки от отрицателните лихви и таксите.

През последните две години свободните средства рязко нараснаха заради засиленото спестяване вследствие на пандемията и банките трябваше да влагат повече средства в подобни сметки. Заради отрицателната лихва от 0.7% обаче те губеха пари и това бе причината да започнат да ограничават откриването на спестовни сметки и да въведат по-високи такси върху големите депозити.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Десетки автомобили на Kia и Hyundai са откраданати заради предизивикателство в TikTok

Coldplay
+6

Галерии