1 USD
1.81718 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,137.7

Експерт: Прогнозирам, че лихвите ще се повишат до 4,5%

 

Тихомир Тошев потвърди, че увеличението на лихвите е един от инструментите за охлаждане на инфлацията

Лихвите по кредитите в България все още са ниски, но това няма да продължи още много дълго време, каза кредитния консултант Тихомир Тошев в ефира на „Тази сутрин“.

Според него най-вероятно още есента ще видим банки, които ще започнат и да повишават лихвите по кредитите.

„С колко можем да очакваме да бъдат повишени е много трудно да се направи такава прогноза. Ако погледнем страните около нас, там повишението е доста по сериозно. В Румъния вече лихвите по ипотечните кредити са над 6%, в Унгария са също над 6%, в Чехия са над 5%. Аз очаквам, че в България този ефект да е по малък и най- вероятно лихвите е възможно да стигнат порядъка на 4 до 4,5%“, каза Тошев.

Експертът разясни, че някои банки вече са предложили лихви по депозитите, като големите банки са махнали акциите за свръх наличности, които са притеснявали досоро големите вложители.

Лихви по депозити

Тошев даде пример за промяната в лихвата по депозитите:

При наличието на депозит от 10 хил. лв., който сме успели да спестим в банковата система, в момента за него ще получим 0 лв. лихва, или никаква доходност.

„В момента някои банки предложиха лихви между 1,5% и 2%, ако лихвата е 2% в края на годината ще получим +200 лева, а +200 лева е по добре от 0 лв.“, казва Тошев.

По негови думи обаче трябва да се има предвид, че инфлацията продължава да е доста висока и покупателната способност на тези 200 лв. и на общите 10 хил. ще намалява.

„Голяма част от хората ще търсят и други варианти да инвестират, но депозитите ще останат най-предпочитани, и чуваме всичко това, което се говори в публичното пространство за тежката зима. Виждаме какво се случва с цените на горивата и с цените на ел. енергията. Това ще накарат хората да стават по-спестовни и ние през следващите месеци ще видим как депозитите нарастват“, разясни експертът.

Лихви по ипотечни и потребителски кредити

Заедно с повишението на лихвите по депозитите ще видим и повишение на лихвите при кредитите, но само за новите клиенти. Тоест банките ще променят лихвата за ипотечни кредити и вече няма тя да е 2,5%, а ще е 3%“, каза той.

По думи на експерта лихвите по кредитите ще започнат да нарастват след 6 до 12 месеца, когато общият индекс на депозитите почва да нараства. Тоест повече банки ще предложат по високи лихви по депозитите и ще има повече изтеглените кредити. Промяната се очаква от следващата година.

Например, ако сме изтеглили ипотечен кредит от 100 хил. за 25 години, при лихва 2,5% в момента, ние плащаме вноска от 450 лв. Ако лихвата стане 3,5%, вноската ни ще стане 500 лв. и ще трябва да определяме по 50 лв. повече на месец. Ако повишението на лихвените проценти се повиши още и лихвата стане 4,5%, вноската ще бъде 560 лв. и повишението ще бъде 110 лв.

"Забелязваме в последното тримесечие, че пазарът на имотите започва да се успокоява и цените се задържат", добави Тошев.

Експертът потвърди, че увеличението на лихвите е един от инструментите за охлаждане на инфлацията и затова всички централни банки ще предприемат този ход и можем да очакваме още по-голямо увеличение от ЕЦБ.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5