1 USD
1.81062 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,884.3

Георги Ангелов: Липсата на Бюджет 2023 г. ще доведе до нестабилност

Мнение

Трябва да даваме пари за здравеопазване, а не за лихви по държавни дългове, казва икономистът

Георги Ангелов е старши икономист на Институт Отворено общество. Пред businessnovinite.bg той говори за това готови ли сме за еврозоната и как ще повлияе това, че няма да се предложи нов бюджет за следващата година.

Г-н Ангелов, правилно ли беше решението на ЕЦБ да вдигне лихвите сега?

Г.А.: Колкото по-дълго продължава инфлацията, хората и бизнесът приемат, че тя ще продължи и занапред във времето и съответно правят плановете си по този начин- вдигат цени. Затова беше важно решението на ЕЦБ да вдигне лихвите, за да успокои, че тази инфлация е временна. Така че догодина би трябвало да се успокои инфлацията, и в Европа, и у нас.

Предвид сегашната ситуация в България, имаме ли реален шанс да влезем в еврозоната през 2024г.?

Г.А.: Все още не сме изпуснали всички влакове. Така или иначе решението се взима в средата на годината, тоест догодина май-юни. Така че имаме още малко време, за да можем да си свършим работата и да отговорим на критериите. Едното важно нещо е да намалим инфлацията и другото е да имаме бюджет за другата година. Ние трябва да покажем на нашите партньори, че сме стабилни. Вече всички очакват, че ние ще влезем в еврозоната и ако ние не направим нещата както трябва и се откажем, това ще звучи крайно несериозно от наша страна. 

Държавата на няколко пъти тази година пое дългове, как това се отразява на икономиката ни?

Г.А.: Когато държавата не може да си покрие разходите, поема дълг, за да може да се справи. И тази, и миналата година нивата на дефицитите са умерени, като не застрашават икономическата стабилност. По-големият проблем е следващата година- този първоначален проект, който Министерството на финансите беше подготвил , бюджет с голям дефицит и голям дълг, е нещо, което би изпуснало нещата от контрол. Ако сметнем на 15 млрд. лева нов дълг колко лихви се плащат, при 5-6%, става дума за огромни числа, които се натрупват. Вместо бюджетът да харчи за здравеопазване и образование, ще трябва да дава повече пари за лихви. Временното правителство се отказа да внася този бюджет, но сега предлага изобщо да няма нов бюджет, а да се удължи действието на стария. Тоест ще караме месец за месец, нещо, което също не е добре за държавата, това води до нестабилност. Затова най-добрият вариант за нас е да се приеме разумен бюджет, да не расте дългът, за да имаме стабилност и да вървим напред.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии