1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

По средновековен закон, но с нови методи: Как се прави крафт бира? (ВИДЕО)

По средновековен закон, но с нови методи: Как се прави крафт бира? (ВИДЕО)

С Итай Дяков проверяваме кои са единствените 4 съставки в крафт бирата по немските закони

Преди да отговорим на въпроса как се прави крафт бира, трябва да уточним какво означава това. Крафт бирата, както подсказва етимологията на името, означава бувално занаятчийска бира.

Снимка: Евгений Милов

Обикновено тези крафт бири се произвеждат от независими малки производители и доста се различават като вкус и качество от бирите, които предлагат големите производители.

По правило съставките за крафт бирата не се отличават от стандартните за останалите видове бира. Те са малц, хмел, мая и вода. Крафт бирата по законите у нас, се води и бира, чието производство е по-малко от 20 млн. литра на година.

Заедно с Итай Дяков от ID BREW проследяваме процеса за приготвяне на хмеловата напитка.

Надникваме в пивоварната ID BREW

Първа стъпка

Всичко в нашето пътешествие в света на бирата започва в стаята със суровините. Малко пространство, в което Итай съхранява ечемичния малц.

„Ечемиченият малц е най-голямата суровина като количество, която използваме при варенето на бирата след водата. Тук използваме между 160 и 200 кг на варка. Не можем само да погледнем нашия ечемичен малц и неговия срок на годност и да кажем: „Добре, всичко е страхотно“. Трябва с очите си, с носа и устата да разберем дали продуктът е все още качествен“, казва той.

Снимка: Евгений Милов

Опитваме по няколко зрънца направо от чувалите и по напътствията на Итай търсим да няма твърде голяма киселинност и суровината да не се рони твърде лесно. Започваме с пилзнер и след това опитваме и пейл ейл.

Снимка: Евгений Милов

„Използваме малца най вече, за да преработим нишестето в захар. И тази захар е след това алкохола“, ни разказва той и допълва, че по немското качество той използва най-голямо количество пилзнер и само около 15% пейл ейл.

Втора стъпка

Следва процесът по варенето на бирата. След като малцът е смлян с помощта на машина се смесва с вода, защото тогава и екстрактът е по-добър.

В зависимост от рецептата и суровините вече са в процес на обработка от 50 до 78 градуса, с цел захарта да се извлече от нишестето.

Преди достигне на 78 градуса Итай прави тест с капка йод върху взета проба, която, ако не ѝ се промени цветът знаем, че процесът е завършен и може варката от съда за „майшуване“ да се премести в друг съд, в който идеята е да се вземе захарта без самия начупен малц.

„Имаме дъно, което е на съвсем фини дупки, което позволява самата течност да падне. Имаме и едно малко стъкълце, което ни показва дали бирата е достатъчно бистра. Ако е достатъчно бистра, прехвърляме в последния съд, ако не е достатъчно бистра, я качваме обратно с помпа да се оттече“, казва той.

Снимка: Евгений Милов

В третия последен съд се добавя и хмелът.

„Вече зависи от рецептата дали искаме да направим голдън ейл и да добавим цитра. Ако правим хопи ейл, добавяме т.нар. чинук хмел, който идва от САЩ. Тук процесът също отнема около час, в зависимост колко ни е силен парогенераторът, който затопля самия съд“, добавя той.

След варенето напитката се прехвърля във ферментаторите, където температурата се сваля от 90 на под 20 градуса, т.к. маята умира на по-ниски температури. След месец вече имаме готов продукт!

„Там маята „яде“ захарта, произвежда алкохол и въглероден диоксид. Правим и натурално газиране, тъй като не искаме да добавяме въглероден диоксид, а това, което се произвежда, да се преизползва“ добавя той.    

Снимка: Евгений Милов

Трета стъпка

За момента компанията на Итай кегира бирата си и вече работи с 9 ресторанта в София, а мечтата му е скоро и да може да предлага напитката в кенчета.

Но нека опитаме!

Спираме се на две от отличаващите се рецепти на пивоварната – голдън ейл (блонд ейл със златен ейл) и пейл ейл.

„И двете ни бири са с 5% алкохол, аз не обичам много алкохолните бири, защото вкусът се променя, когато има повече алкохол, а аз искам нещо с повече тяло и повече да се усеща самият аромат на хмела, на маята, защото в тази бира маята е плодова. Исках нещо по-различно, без да нарушавам закона за чистотата“, казва той.

В чашата ни с голдън ейл откриваме малко повече цитрусови нотки, а в онази с пейл ейл малко по-изчистен вкус с карамелен привкус.

„Аз съм голям любител на аромата на хмел. Аз си падам по IPA. Тя е леко по-алкохолна, към 7% алкохол, вместо 5. Там дори правят сухо охмеляване, което означава да оставят торба с хмел вътре във ферментатора за няколко дни“, разказва Итай Дяков.

Гледайте цялата ни обиколка в пивоварната на Итай Дяков във ВИДЕОТО!

Част 1 от нашето посещение в пивоварната вижте ТУК:

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии