1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Севда и Никола: Не започваме бизнес с цел да е доходоносен, а първо влагаме сърцето си (ВИДЕО)

Севда и Никола: Не започваме бизнес с цел да е доходоносен, а първо влагаме сърцето си (ВИДЕО)

Двойката работи заедно вече близо 30 години, а от 7 управлява един от най-успешните ресторанти в София - Ahora (ЧАСТ 1)

Познавате Севда Димитрова като победител във втория сезона на MasterChef. Малко хора знаят, че вече 30 години тя дели и професионалния и личния си живот с един и същи човек - съпруга ѝ Никола. "Обущарят ходи бос" е максима, която и това семейство на ресторантьори следва и споделя на екипа ни, че рядко им остава време да си готвят вкъщи.

Снимка: Евгений Милов

Те са изцяло посветени да създават вдъхновена от сезонните продукти храна и казват, че визията на един ресторант е само 5% от всичко. Тази седмица ви водим на гости с нас при Севда и Никола от Ресторант Ahora.

Снимка: Ahora
Началото
Двамата разказват, че винаги са работили заедно, още от самото начало на връзката си и не са се разделяли, откакто Никола я вижда за първи път в дискотеката, в която работи като DJ, докато учи в университета в Бургас.

"В трети курс, може би е било 1997 г. или 1998 г., държахме едно кафе в Бургас за една година, където пак имаше кухня, в която тя готвеше", казва Никола, а Севда допълва, че след това първо начинание в бизнеса с ресторанти и двамата се преуморяват и си казват, че никога повече няма да се занимават с това.

Следващите 15 години заминават за чужбина и изцяло сменят областта, в която работят, но през 2014 г. отново се връщат в България и макар че са се зарекли повече да не се занимават с ресторантьорски бизнес, отново отварят заведение, но този път в Слънчев бряг.

Снимка: Евгений Милов

"Концепцията му беше като за храна за вкъщи - сандвичи, прясна паста - съвсем семпла храна", разказват те.

От кухнята на Ahora

Мотивацията

Двамата споделят, че са минали през няколко различни концепции за ресторант в опита си преди Ahora, но досега не са фалирали нито един бизнес.

"Ние сме хора, които не се отказват, каквото и да ни коства. Въоръжаваме се с търпение. Никога не започваме да правим бизнес с цел той да бъде доходоносен. Винаги първо влагаме сърцето си, душата си, идеите си, старанието си и всичко останало", казва Севда.

Снимка: Евгений Милов

"Почти в целия си житейски път като двойка, който е близо 30 години, ние сме работили изцяло заедно с изключение на 5-6 месеца. Ние сме заедно 24/7", казва Никола, а Севда допълва, че не си представя как двамата могат да работят различни неща и всеки като се прибере вкъщи да разказва за нещо различно, което му се е случило през деня.

Снимка: Евгений Милов

Част от успеха им се дължи на способността им да се припокриват, когато някой от давамата липсва, въпреки че Никола се занимава повече с мендижмънта, а Севда е кралицата в кухнята.

"Случвало се е през годините и той да влиза в кухнята и се справя много добре, но много бързо се изнервя и аз не го искам. Скарани сме сме на 10-тата минута, затова е по-добре да се занимава с мениджмънта на ресторанта", казва тя.

Снимка: Евгений Милов

"Това е, защото аз съм тежък перфекционист и дребни неща и детейли много ме дразнят. Това е проблемът", казва Никола с усмивка.

Ahora (Сега)

От 7 години двамата посвещават усилията си да развиват ресторант Ahora, като няколко години получват и номинации за "Най-добър ресторант" в различни класации. По думи на Никола най-трудната част в работата им в момента е липсата на хора, които искат да се занимават и да останат трайно в професията.

Питаме ги защо двамата продължават и не се отказват.
"Много обичаме това, което правим. Не ни е омръзнало. Не си е отишла страстта, с която го правим и мислим, че ни се получава добре", казват двамата.

Снимка: Евгений Милов

По думи на Севда наистина е много трудно да намериш своите хора в бизнеса, да бъдете на една вълна, на една честота и със сходно възприятие.

"Да искат да им се случват повече и повече хубави неща, когато идват на работа. Да не се задоволяват само с това да дойдат и да направят това, което им е задължение", описва Севда как си представя успешния екип.

Снимка: Евгений Милов
Вкусни продукти - вкусна храна

Според Севда на пазара у нас в момента липсват много качествени продукти. Проблемът тук идва от това, че много малки български производители, които имат наистина вкусни неща, нямат сертификати, което прави техните продукти нелегални за внос в ресторант.

Още за това кои са трудностите, през които преминават хората в бизнеса с ресторанти и кое е най-интересното ястие в Ahora, очаквайте утре в ЧАСТ 2.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии