Йордан Дъбов: Откраднаха цял тир кафе в Мексико на фермери от Cup of Excellence

Йордан Дъбов: Откраднаха цял тир кафе в Мексико на фермери от Cup of Excellence

Най-известният кафетърсач приема за първи път в България дегустация на "Оскарите в кафе индустрията"

 

Само преди няколко дни най-известният български кафетърсач Йордан Дъбов получи честта неговата Академия за баристи да бъде поканена за единствен акредитиран дегустатор в Европа на Cup of Excellence (състезанието, познато като "Оскарите в кафе индустрията").

Снимка: Евгений Милов

Тесен кръг от 10 души опита 30-те най-добри кафета в света. Подобни дегустации на Cup of Excellence кафета се правят редовно на континенти като Азия и Австралия, но в Европа инициативата все още е сравнително нова.

Снимка: Евгений Милов

За да имаш възможността да станеш част от това събитие трябва да отговаряш на десетки критерии и дори водата, с която е направено кафето може да промени всичко. 

Само три капки в излишък могат да направят разлика, като компонентите на водата във всяка държава също се взима предвид при избора на домакинство за дегустация. За нея има и куп изисквания - да е дестилирана и със специален прах, разтворен в нея, а градусите ѝ трябва да са еднакви при всяка чашка.

Тръгваме по следите на кафето, за да разберем по какъв път минава един българин, станал важно име в световната индустрия. Няма как да пропуснете мястото, на което Йордан Дъбов прави своята магия. Още при отварянето на вратата усещаме богатия аромат на лека сладост, страст и новото начало на деня.

Снимка: Евгений Милов

Обикновено, когато става дума за кафе, сме свикнали историите да започват от Хондурас, Бразилия или Етиопия, но тази на Йордан Дъбов е малко по-различна и тръгва от Чехия. Йордан заминава да учи джаз тромпет в Пражката консерватория и за времето си е един от най-търсените джазови тромпетисти в Чехия и Европа. Записва музика, свири на концерти, но междувременно работи като управител на бар във верига италиански хотели в Прага, където се влюбва в кафе културата.  Вече близо 20 години фокусът му остава върху добрата чаша кафе.

Питаме го на колко години е нормално да започнем да пием кафе, за да разбираме наистина какъв трябва да бъде вкусът на хубавата напитка.

„Добре е да разберем още в самото начало какъв е вкусът на много доброто кафе. Кафето има вкус. Много малко от потребителите знаят изобщо, че кафето има вкус. Ако питате някой какъв е вкусът на кафето, той ще се замисли. Хубаво е да знаете какъв е вкусът на много доброто кафе, защото доброто е за оценка „3“ за мен. Лошо е за „2“, „1“ е много лошо, „0“ е невъзможно за консумация. „4“ е много добро, „5“ – отлично и „6“ – изключително“, разяснява Йордан Дъбов.

Снимка: Евгений Милов

„Ние провеждаме обучения и от личен опит знам и от моята работа, че когато провеждаме обучения и дегустации и, когато децата са между 12 и 15 годишна възраст и изпият 1-2 чашки много добро кафе и отлично кафе и запомнят този вкус за тях ще бъде невъзможно да припознаят комерсиалното кафе, което е над 99% на пазара за кафе. Те ще казват: „Аз не познавам този вкус“, казва той и добавя, че истинският вкус на кафето е сладникаво-киселинен.

Отиваме при DABOV най-вече заради една специална категория кафе, която като млади кафетърсачи сме изключително привлечени – Specialty Coffee. Дъбов е единственият българин, който получава покана за годишните оценки на кафе на различни фермери в Южна Америка и Африка по международни форуми. И понеже започнахме тази история с голяма новина за Cup of Excellence, трябва да знаете, че това е може би най-престижното събитие за оценка в света, от което и Йордан е част.

Снимка: Евгений Милов

Историята на състезанието започва през 1999 година, когато група международни дегустатори се събират в желанието си да помогнат на фермерите да произвеждат по-добро кафе. Тогава никой не е можел да каже обективно дали една чаша кафе е добра, колко добра е и дали е по-добра от тази до нея. Трябва да има протокол! И този протокол се създава през 1999 г. от Алианса за специално кафе, а програмата получава името Cup of Excellence.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст