1 USD
1.82022 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,527.0

Водещите централни банки увеличиха основните лихви, за да овладеят инфлацията

Икономиката на еврозоната може да се свие през настоящото и следващото тримесечие заради енергийната криза

Водещите централни банки от двете страни на Атлантика повишиха водещите си лихви през изминалата седмица в опит да овладеят инфлацията, но и с риск да приближат икономиките към рецесия.

В сряда Федералният резерв на Щатите вдигна основния си лихвен процент за седми път тази година. Водещите лихви се повишиха с 0,5 процентни пункта до диапазона 4,25 - 4,5 процента, след като предишните повишения бяха с 0,75 на сто.

 Очакванията са инфлацията в страната да се забави до 3,1% през 2023 г. спрямо 7,1% през ноември 2022 г., когато повишаването на цените се забави за пети пореден месец.

Европейската централна банка (ЕЦБ) също повиши основните си лихви с 50 базисни пункта, за да противодейства на рекордната инфлация. Така лихвата по операциите по рефинансиране във валутния съюз вече е 2,5%, а лихвеният процент по депозитите става 2 на сто.

 Това е поредният ход от страна на институцията, която увеличи последователно лихвите през септември и октомври с 0,75 на сто.

Франкфурт прогнозира лихвите да продължат да се „покачват значително и с постоянен темп“. Целта е да се укроти инфлацията до здравословните нива от 2%. Според прогнозите, инфлацията ще започне да се забавя, но чак през 2025 г. ще е близо до целевите нива - 2,3%.  

 Икономиката на еврозоната може да се свие през настоящото и следващото тримесечие заради енергийната криза, високата несигурност, отслабването на световната икономическа активност и по-строгите условия на финансиране. Според последните прогнози обаче, рецесията ще бъде сравнително краткотрайна и плитка.

В четвъртък и Швейцарската централна банка предприе ход за овладяване на инфлационните процеси, като увеличи референтната си лихва с 0,5% до 1 на сто, което бе третото повишение за годината. 

 Институцията увеличи лихвата през юни, което е първото повишение от 15 години насам, последвано от друго през септември. Инфлацията в страната обаче остава над целевите нива – 3% на годишна база през ноември спрямо желания диапазон от 0-2%.

Норвежката централна банка предприе по-скромна стъпка, увеличавайки водещата си лихва с 0,25 процентни пункта до 2,75 на сто. Основната инфлация в Норвегия изпревари най-новите прогнози на централната банка, като достигна 5,9% през октомври на годишна основа.

 „Банк ъв Ингланд“ (Bank of England) повиши водещата си лихва от 3% до 3,5 на сто, въпреки отслабването на инфлацията миналия месец, давайки сигнал, че увеличаването на ставките може да продължи през следващите месеци.

В отговор на действията от страна на централните банки индексите на фондовите и стокови пазари потънаха предвид сигналите, че вдигането на ставките може да продължи за значителен период.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии