1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

ФЕД вдигна лихвата с 0,5, очаква се лихвено повишение и в еврозоната

Финанси

Този следобед е последното за годината заседание на ЕЦБ

Федералният резерв увеличи водещата си лихва с 0,5 базисни пункта. Сега тя ще е в диапазона 4.25 - 4.50 %. Ръстът идва с посланието, че борбата с високата инфлация все още не е приключила. Въпреки това има забавяне на темпото предвид предишните повишения от 0.75 базисни пункта, съобщава БНР.

Снимка: iStock

Този следобед е последното за годината заседание на ЕЦБ. От юли Франкфурт направи няколко сериозни стъпки към покачване на лихвите като мярка за борба с инфлацията.

Повечето анализатори и пазарите очакват ново лихвено повишение, както и оставане на инфлацията много над целевите равнища от два процента още дълго време. Още по-важни са новите макроикономически прогнози на Европейската централна банка, които също се очаква да бъдат обявени от гуверньора Кристин Лагард.

От юли тази година Франкфурт направи три лихвени стъпки нагоре 0,5 пункта през юли и по 0,75 пункта през септември и октомври, и сложи край на политиката на „лесни пари“ – т.е. на количествени улеснения, с които се стимулира икономиката, но и инфлацията.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии