1 USD
1.81921 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,014.1

Силният долар предизвиква срив на валутите в развиващи се страни

Финанси

Половината силни икономики да изложени на риск

Преминалата наскоро вълна от девалвации (обезценка на националната валута спрямо друга или други възприемани за по-стабилна) на националната валута на редица развиващи се държави подчертава натиска, който силният щатския долар оказва върху икономиките им, принуждавайки ги да харчат ценни валутни резерви, за да поддържат обменните си курсове, пише "Файненшъл таймс" в свой обзор, цитиран от БТА.

Египет, Пакистан и Ливан се отказаха от дългогодишната си политика на обвързване на валутите си с долара през януари. Възможно е, според оценки на икономисти и инвеститори, силната американска валута да принуди и други дърави да се поддадат на пазарните сили и да последват примера им.

"Има убедителни аргументи те да се възползват от възможностите, които им предоставя сегашната ситуация", казва Робин Брукс, главен икономист в Института за международни финанси (Institute of International Finance). Той посочи още, че Украйна, Нигерия и Аржентина са сред икономиките, в които има вероятност фиксираните валути да бъдат под натиск, особено ако ескалацията на войната на Русия в Украйна възобнови инфлационния натиск, което от своя страна може да доведе до по-високи разходи за заеми в развития свят.

Последните данни за инфлацията, заетостта и продажбите на дребно в САЩ породиха опасения на финансовите пазари, че инвеститорите са твърде оптимистични относно бъдещия път на лихвените проценти в САЩ и че Управлението за федерален резерв може да ги задържи високи по-дълго от очакваното.

Триото държави, които девалвираха своите валута тази година, направиха това в опит да отключат спешно финансиране от Международния валутен фонд (МВФ). Тъй като 60 процента от развиващите се страни са изложени на риск от дългово затруднение или вече са изпаднали в него, според МВФ.

Снимка: istockphoto.com

23-процентната девалвация на Египет от 4 януари насам беше третата от март миналата година, когато правителството започна да отменя фиксирания валутен курс влязъл в сила пет години преди това. Оттогава египетският паунд е загубил около половината от стойността си в долари.

Пакистанската рупия загуби около една пета от стойността си в долари, след като властите разхлабиха контрола на 26 януари. Ливанската централна банка остави валутата й да падне с 90 процента спрямо долара на 1 февруари, премахвайки обвързването, което беше в сила от 1997 г.

За много страни с надценени валути решението дали да девалвират е неприятен избор, но защитата на фиксиран курс изчерпва техните често оскъдни чуждестранни резерви и също възпрепятства растежа, като оскъпява износа им.

Но девалвацията подклажда инфлацията, като прави вноса по-скъп и повишава разходите за обслужване на дълговете в чуждестранна валута.

Украйна, с нейната икономика и държавни приходи, опустошени от инвазията на Русия и атаките срещу населението и гражданската инфраструктура, увеличи месечните си интервенции на валутните пазари от 300 милиона долара на 4 милиарда между февруари и юни миналата година. Това намали валутните резерви и впоследствие гривнята се обезцени с 25 процента спрямо долара.

На централната банка обаче се наложи да похарчи повече от 3 милиарда долара на месец през декември и януари, за да защити отново установения по-нисък курс, което предизвика разговори за нова девалвация.

Виктор Саби, от от компанията за управление на инвестиции "Ейбиардиен" (Abrdn), каза, че това не би било най-добрата политика в момента. Това само ще доведе до повече инфлация и ще увеличи страданието на хората, каза той.

Централната банка изрично изключи това, заявявайки, че чуждестранното финансиране ще помогне за поддържането на резервите над сегашното им ниво от 30 милиарда долара през тази година.

Турция също е малко вероятно да тръгне по посока на понижаване на курса на валутата си, която много анализатори смятат за изкуствено силна валута предвид силния инфлационен натиск, пред който е изправено населението, което може да бъде усложнено от скорошното земетресение.

Следващата може би е Нигерия, която отдавна има, както анализаторите казват, неустойчива система от множество обменни курсове. Очаква се преминаването към по-опростена система да последва изборите на 25 февруари.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5