1 USD
1.81062 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,884.3

Хакери откраднали 3,8 млрд. долара под формата на криптоактиви

Свят

Най-много посегателства са дошли от Северна Корея

През 2022 г. хакери са успели да откраднат рекордните 3,8 милиарда долара под формата на криптоактиви, като най-много посегателства са дошли от Северна Корея, се посочва в доклад на американската компания за блокчейн анализ Chainalysis, пише БТА.

Атаките са идвали "на вълни" през цялата година, а пикове са регистрирани през март и октомври. Само през октомври са откраднати 775,7 милиона долара в рамките на 32 отделни атаки, се посочва в доклада.

Криптопазарът сериозно олекна през 2022 г., тъй като инвеститорите загубиха апетит за рискови активи, след като реализираха сериозни загуби, а много криптокомпании фалираха. Регулаторите от своя страна започнаха да правят сериозни стъпки, за да защитят потребителите.

Снимка: iStock

Експертите от Chainalysis посочват като най-активни хакерите, свързани със Северна Корея, включително и известната група Lazarus. Смята се, че те са откраднали активи за 1,7 милиарда долара и така са "подобрили собствените си рекорди". Северна Корея последователно отрича да има нещо общо с хакерските атаки.

Експерти, следящи за спазването от страна на Пхенян на наложените му от ООН санкции, твърдят, че страната все повече разчита на приходи от хакери, за да финансира ракетната и ядрената си програми. "Не е преувеличено да се твърди, че хакването на криптоактиви вече заема голям дял от националната икономика", посочват от Chainalysis.

За пръв път миналата година обаче американски правоохранителни органи са успели да изземат 30 милиона долара, откраднати от хакери, свързани със Северна Корея.

В доклада на Chainalysis се посочва, че главна цел на хакерите са т. нар "децентрализирани финанси", или DeFi, и от тях са откраднати над 82 на сто от изчезналите през 2022 г. средства.

DeFi приложенията работят основно в блокчейна на Ethereum като финансови платформи, даващи възможност за отпускане на заеми в криптовалута извън традиционните банки.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии