Ще измести ли цифровото евро банкнотите и по какво ще се различава от криптовалутата?

Финанси

Въвеждането на цифровото евро в Еврозоната изглежда все по-близо

В ход е проучвателната работа за въвеждането на цифровото евро в Еврозоната. Този месец излезе четвъртият доклад по темата на Европейската централна банка, след като в края на юни Европейската комисия публикува законодателни предложения по въпроса. Очаква се през есента управителният съвет на ЕЦБ да реши дали да се премине към следващия етап по проекта. Какво ще донесе еволюцията на единната европейска валута?

С цифровото евро, точно както и с физическите банкноти, ще може да се плаща мигновено през смартфон, но без необходимостта от банкова сметка. Брюксел обещава пълна защита на личните данни. Според предложенията на Еврокомисията хората ще могат да разполагат с до 3000 евро в цифров портфейл, който да може да се използва дори и без наличие на интернет връзка, съобщава БНР. Заместник-председателят на Европейската комисия с ресор икономика Валдис Домбровскис казва:

„Цифровото евро ще бъде добро и логично допълнение към парите в брой, но няма да ги замести. Наличието на цифрово евро на приложение в смратфон или на друго мобилно устройство ще бъде същото като да имате банкноти и монети в джоба. Ще плащате също толкова лесно, дори без необходимост от връзка с интернет. Стойността на цифровото евро в портфейла ще бъде до определен таван, за да се опази финансовата стабилност и да се избегне значителен отлив на депозити от банките. Желаещите да плащат над този таван ще трябва да свържат цифровия си портфейл с банковата си сметка.“

Основните услуги за цифровото евро ще бъдат безплатни, като например откриването или закриването на сметка. Цифровото евро ще бъде лесно за употреба за хора с увреждания, възрастни или хора със слаби дигитални умения. Цифровото евро ще бъде разпределяно основно от частни доставчици на платежни услуги. Те ще имат правото да налагат такси, но за тях ще има лимит, за да няма надценка", добавя Домбровскис.

Какво казва роден експерт?

„Европейската централна банка доста е напреднала в процеса за въвеждане на цифровото евро. Очаква се одобрението на Европейския парламент и на Европейската комисия, за да може това реално да стане факт. Очакванията са вероятно до края на тази година или от началото на следващата дигиталното евро да може да бъде вече използвано. То е едно естествено продължение на електронните разплащания и електронните пари, както ги наричаме към днешно време. Само че се добавя ползването изцяло на блокчейн технология.“, обяснява икономистът Румен Гълъбинов. 

Снимка: istockphoto
По какво цифровото евро ще се различава от криптовалутите?

„Дигиталното евро ще прилича много на криптовалута, като, разбира се, администрирането е от страна на Европейската централна банка. Има ясен субект, който централизирано ще извършва регулацията, надзора и администрирането на дигиталното евро.“, казва още той.

Какви удобства се очаква да донесе и кои са предизвикателствата, свързани с него?

„Блокчейн технологията дава възможности за по-добро криптиране на тези транзакции, техният запис, така че винаги да има следа, което значи, че вероятно ще намалее и възможността за злоупотреби, тоест дигиталното евро да е по-сигурно като средство за разплащане. Където и да ходи човек в Европа ще може да се разплаща без дори да има пари в брой, в наличност. Гаранция за дигиталното евро, за всички потребители, които ще бъдем, е това, че има все пак централизирано управление, регулиране и администриране на този процес от Европейската централна банка. Не така стои въпросът с другите криптовалути. Дори и биткойнът е доста децентрализиран, доста автономен, което създава известен риск.“, добавя Гълъбинов.

Много хора са скептични дали ще бъде осигурена адекватна и 100-процентна защита на данните им, конспираторите виждат в идеята план за премахване на физическите пари – основателни ли са подобни притеснения?

„При представянето на проекта навсякъде се пише и се говори за това, че целта не е да бъдат премахнати физическите пари, тоест да могат да съществуват успоредно и да продължат да съществуват както парите в брой, така и дигиталните пари. Но да, в някакъв момент в бъдещето, вероятно заради удобството на дигиталните пари, ще намалее доста оборота с парите в брой.“, смята икономистът.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст