1 USD
1.83905 BGN
Петрол
Bitcoin
$26,558.9

Сривът на Barings Bank променя банковата система на Острова

Финанси

В основата стои Ник Лийсън, служител на банката

Barings Bank беше британска търговска банка със седалище в Лондон и една от най-старите търговски банки в Англия след Berenberg Bank, близък сътрудник на Barings и германски представител. Основан е през 1762 г. от Франсис Баринг, роден във Великобритания член на германско-британското семейство на търговци и банкери Беринг.

Банката се срина през 1995 г., след като претърпя загуби от 827 милиона лири (1,7 милиарда лири към 2021 г.) в резултат на измамни инвестиции, предимно във фючърсни договори, извършвани от нейния служител Ник Лийсън, работещ в нейния офис в Сингапур.

Този случай разкри опустошителна липса на надзор във финансовото отчитане, което доведе до колапса на най-старата инвестиционна банка в Обединеното кралство.

Ник Лийсън, тогавашен ръководител на дериватите в Barings Bank Singapore, предизвика катастрофална финансова криза за банката, която доведе до нейната окончателна смърт. Търговецът измамник заложи
1 милиард щатски долара нехеджирани позиции на пазари и стигна до фалшифициране на вътрешни счетоводни записи за прикриване действията му. Когато пазарите не успяха да се обърнат в негова полза, загубите се умножиха. Действията на Лийсън не бяха разкрити в резултат на вътрешен одит или надзор, а чрез писмо
на признание, изпратено до шефа на банката, докато загубите му нарастват.

Сривът на Barings предизвика далеч по-строг регулаторен и вътрешен надзорен контрол в банките за предотвратяване на подобни бедствия в бъдеще. Стандартите за отчитане при търговия с деривати също бяха значително затегнати.

Днес AI и решения за машинно обучение като платформата Optimus на Neural Technologies осигурява цялостен надзор в реално време, бързо идентифициране на случаи на измама или съмнение дейности. Това автоматизирано решение е в състояние да оценява транзакции с голям обем индустрии като финанси, телекомуникации, комунални услуги и др., предоставящи всеобхватни измами защита дори в най-сложните работни среди.

На 5 април 2007 г. вестник The Guardian съобщи, че KPMG, ликвидаторите на Barings, са продали търговско яке, за което се смята, че е било носено от Ник Лийсън, докато търгува на SIMEX в Сингапур. Якето беше предложено за продажба в eBay, но не успя да достигне резервната си цена въпреки най-високата оферта от 16 100 лири. Впоследствие е продаден за 21 000 лири. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Земетресението в Мароко: Кристиано Роналдо отвори хотела си в Маракеш за оцелелите (СНИМКИ)

Coldplay
+6

Галерии