1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Създателят на PayPal държал милиони във фалиралата Silicon Valley Bank

Финанси

Питър Тийл не вярвал банката да фалира

Питър Тийл каза, че е имал 50 милиона долара в Silicon Valley Bank, когато тя e фалирала. Това се е случило дори след като неговият рисков фонд предупредил, че банката, фокусирана върху технологиите, е изложена на риск, пише Financial Times.

Инвеститорът беше широко обвиняван за ускоряването на банковото бягство, при което вложителите се опитаха да изтеглят повече от 40 милиарда долара за 24 часа миналата седмица. Неговата фирма за рисков капитал Founders Fund беше сред онези, които посъветваха клиентите си да разпределят депозитите си към други кредитори, тъй като притесненията за банката нарастваха.

Но Тийл каза пред Financial Times тази седмица, че е поддържал значителна лична сметка в SVB, въпреки че страховете за съдбата й са се натрупали и по-късно са довели до фалит на банката.

Снимка: istockphoto.com

„Имах 50 милиона долара от собствените си пари, заседнали в SVB“, каза Тийл, който е съосновател на технологичните компании PayPal и Palantir.

Тийл каза, че не е теглил от сметката си, защото вярвал, че банката няма да фалира. Неговата сметка беше замразена, когато Федералната корпорация за гарантиране на депозитите се намеси и пое SVB в петък. Тя отново е достъпен, след като Федералният резерв се намеси в неделя с спешни мерки за финансиране, за да защити вложителите.

Founders Fund е една от най-известните и влиятелни фирми за рисков капитал в Силиконовата долина. Според хора, запознати с въпроса, фондът е един от първите, които са започнали да предупреждават портфейлните компании за рисковете в SVB, съветвайки ги в началото на миналата седмица да обмислят диверсификация далеч от банката.

Но това не беше единствената фирма за рисков капитал, която насърчаваше компаниите да разпределят риска си, особено когато цената на акциите на SVB започна да се понижава в края на миналата седмица.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии