1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

HSBC купува британското поделение на фалиралата Silicon Valley Bank

Свят

Сделката не включвала пари на данъкоплатците

От британското правителство съобщиха, че е договорена сделка с банка HSBC за закупуване на британското подразделение на фалиралата американска банка Silicon Valley Bank (SVB), пише БНР.

Британските клиенти и фирмите, които имат пари, депозирани в Silicon Valley Bank, ще имат достъп до тях, както и до други банкови услуги, както обикновено, се казва в изявлението от Даунинг стрийт.

Министерството на финансите уточни, че сделката с HSBC не включва пари на данъкоплатците, а Английската централна банка заяви, че депозитите са сигурни.

HSBC пък обяви, че е придобила дъщерното дружество на Silicon Valley Bank във Великобритания за един паунд. Ноел Куин, главен изпълнителен директор на HSBC Group, заяви, че британските клиенти на SVB могат "да продължат да използват банковите услуги, както обикновено, с уверението, че техните депозити са защитени от HSBC".

Сделката бе постигната след като Silicon Valley Bank, специализирана в кредитирането на технологични компании, фалира в Съединените щати миналия петък, което се смята за най-големия фалит на американска банка след финансовата криза през 2008 година.

Сривът на банката изпрати шокови вълни в технологичната индустрия, като някои фирми заявиха за Би Би Си, че могат да фалират, ако депозитите им не бъдат обезпечени. Това наложи спешната намесата на Английската централна банка и министъра на финансите Джеръми Хънт.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии