1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Питаме експерт: Кои са най-големите грешки, които правим, инвестирайки в злато? (ВИДЕО)

Питаме експерт: Кои са най-големите грешки, които правим, инвестирайки в злато? (ВИДЕО)

Инвестиция ли са златните бижута или не? Кое злато влиза в категорията?

Да купувате неликвидни продукти или продукти, които не са ликвидни на българския пазар. Това е най-голямата грешка, която можете да направите, ако искате да инвестирате в злато. Това каза за bTV Бизнес Новините експертът по инвестиции със злато и основател на igold Крум Атанасов по време на конференцията InvestPRO2024. 

  • Кое злато е ликвидно на българския пазар?
  • Нумизматичните монети инвестиция в злато ли са?

Ликвидност на златото

„Хората трябва да знаят, че продуктите трябва да бъдат ликвидни на съответния пазар и да има повече от един контрагент, с когото могат да работят, ако е възможно поне двама, трима или четирима и повече, за да може да има конкурентен пазар“, каза експертът.

По думи на Атанасов, когато някой продукт е брандиран с логото на фирма или, ако одва от световна рафинерия, която е ликвидна на световния пазар, но не е ликвидна на нашия пазар – това представлява проблем за клиента.

Проблемът тук е, че той не го купува по-евтино, отколкото ликвидния продукт, но после при обратната продажба е възможно да бъде изкупен на по-ниска цена.

Според Атанасов това е най-честата грешка, която допускат инвеститорите в злато.

Монети

„Друга грешка е да се купуват нумизматични монети за инвестиции. Нумизматиката базово е с по-висока цена, особено за монети, които нямат световно търсене, а само на българския пазар. Това е голяма грешка, защото там се плащат цени като за ювелирни изделия, а не като за инвестиционно злато“, разяснява Атанасов.

По негови думи трябва да се обърне внимание, че инвестиционното злато е с малки премии под спот цената на златото, която можем да видим в интернет, от типа на 2%, 4%, 6%.

„Когато купуваш един нумизматичен продукт, то все едно купуваш бижу и плащаш 50%, 60%, 80% над спота и това вече не е инвестиция“, разяснява той за разликата между злато, в което може да се инвестира и такова, в което по-скоро ще сме на загуба.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии