1 USD
2.00516 BGN
Петрол
86.15 $/барел
Bitcoin
$19,008.1

Броени часове до историческа промяна: Крипто светът чака новия Етериум

Финанси

Слабата търговска активност преди сливането може да е сигнал за предпазливостта на инвеститорите в навечерието на събитието

Остават броени часове преди крипто платформата Етериум (ETH) да претърпи своето дългоочаквано преминаване към новия метод на копаене, известен като proof-of-stake.

Новият принцип на работа е създаден, за да бъде намалено огромното количество електроенергия, необходимо за генерирането на криптовалутата етериум. Това е мечта от преди поне 3 години, която разработчиците на Етириум се опитват да финализират.

През последните месеци бяха направени няколко теста и генерална репетиция на новата система, която се опитва да се отърве от стария метод на копаене proof-of-work, който все още е поддържан от биткойн.

„Сливането“ е историческо събитие за крипто света, което се очаква да промени изцяло „играта“ на крипто борсите, като според някои това може да измести биткойн от първото място за най-желаните крипто валути. Скептиците обаче вярват, че като всеки нов софтуер и този може да преживее рязък срив и да загуби огромни суми.

Най-голямата полза от „сливането“ е, че прогнозите покзват, че вероятно 99,96% от използваната за копаене електроенергия ще намалее.

Слабата търговска активност преди сливането може да е сигнал за предпазливостта на инвеститорите в навечерието на събитието. Той също така отразява по-широк спад на крипто пазара след публикуването на последния индекс на потребителските цени (CPI) в САЩ във вторник, който отразява по-високи от очакваните данни за инфлация.

По време на сливането повечето платформи за търговия временно ще спрат нови депозити и тегления в основната мрежа на Етериум. Най-голямата американска крипто борса, Coinbase, също ще замрази дейността във веригите Polygon и Optimism, както и за токените ERC-20.

Какво е proof-of-stake?

Сливането ще прехвърли блокчейна от метод с доказателство за работа (proof-of-work) към модел с доказателство за залог (proof-of-stake). И двата метода, представляват алгоритми, използвани, за да позволят на потребителите да направят нови транзакции с криптовалута и да водят запис за тях в блокчейн мрежа.

Настоящият модел на доказателство proof-of-work изисква огромни количества енергия за захранване на компютри и видео карти, които се надпреварват да решават сложни математически уравнения, за да валидират транзакция.

Proof-of-stake, от друга страна, изисква потребителите да имат „залог“ (stake) в блокчейна, както подсказва името.

Това означава, че потребителите на Етериум ще трябва да направят доста солидна инвестиция предварително, за да удостоверят транзакциите си. Въпреки това се очаква този модел да бъде много по-малко енергоемък.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Създадоха най-голямата пирамида от пластмаса в Гиза

Coldplay
+7

Галерии