Какво е „рефилница“ и как да се ориентираме в такъв магазин?

Какво е „рефилница“ и как да се ориентираме в такъв магазин?

Този тип пазаруване ви насърчава ви да купувате само това, от което се нуждаете, защото идеята не е да се презапасявате

 

Пазаруването с нулеви отпадъци става все по-популярно, тъй като всяка година все повече от нас се опитват да намалят въздействието си върху планетата.

Този тип магазини, известни у нас като „рефилница“ от refill (презарреждане) ви дава възможност да използвате по-малко опаковки, когато купувате различни продукти, а както е в случая с магазина на Стойчо Наков Station Zero - козметика и препарати.

Снимка: Евгений Милов

Този вариант на пазаруване намалява количеството пластмаса, което попада в битовите отпадъци. Малки магазини за презареждане се появяват по главните улици, докато супермаркетите са притиснати да отговорят на нарастващото търсене на такива опция.

Снимка: Евгений Милов
Какво е „Рефилницата“?

Магазинът за презареждане обикновено е независим магазин, който продава неопаковани стоки като храна, тоалетни принадлежности и почистващи продукти. Те молят купувачите да носят контейнери или опаковки, които вече притежават, за да ги пълнят от по-големи контейнери в магазина.

Пазаруването с нулеви отпадъци набра популярност през последните три години и подобни магазини има в София, а отскотро и във Варна. Този тип пазаруване ви насърчава ви да купувате само това, от което се нуждаете, защото идеята не е да се презапасявате.

Снимка: Евгений Милов

Магазините без опаковки станаха по-популярни, защото са начин за предприемане на осезаеми действия срещу замърсяването. Това ни позволява да избегнем купуването на храна от супермаркета, покрита с множество пластове пластмаса. Можем също така да дадем втори живот на здрави контейнери, вместо просто да ги изхвърлим в боклука или да ги рециклираме.

В световен мащаб по-малко от 10% от пластмасата, която използваме в ежедневието действително се рециклира и ясно, че трябва да използваме повторно каквото можем, когато можем.

Какво продават в магазините за „презареждане“?

Всеки магазин за презареждане е различен. Но като цяло очаквайте да намерите стоки като:

  • Основни продукти за шкафа – паста, ориз, овес, леща, ядки, семена, зърнени храни, зърнени храни, подправки и масла;
  • Сушени плодове – фурми, сушени кайсии, смокини, бананов чипс и кокосов чипс;
  • Почистващи продукти – препарат за пране, препарат за миене на съдове и препарат за баня;
  • Магазините за нулеви отпадъци често продават тоалетни принадлежности, като паста за зъби, сапун и шампоан, в картонени опаковки или стъклени бутилки. Те често зареждат рафтовете си с местни продукти, включително месо и сирена, които следователно са сезонни.

Малките местни магазини, като магазините за презареждане, е по-малко вероятно да използват досадни промоции, които насърчават купувачите да получат повече, отколкото им трябва. Вместо това ще купите достатъчно, като същевременно минимизирате въздействието върху планетата.

Снимка: Евгений Милов
Как работят тези места?

Когато пристигнете в магазина, намерете кошница, в която да носите контейнерите си, докато пазарувате.

Тариране: Претеглете вашите контейнери на везната, като натиснете TARE. В зависимост от магазина ще се отпечата или етикет с теглото на всеки контейнер, или вие сами ще си го отбележите.

Напълнете: Насочете се към продуктите, които искате, и вземете колкото желаете. Много магазини за нулеви отпадъци имат фунии, за да ви помогнат да напълните контейнерите си.

Претеглете: Поставете напълнените контейнери обратно на везната, за да ги претеглите. В някои магазини ще изберете всеки продукт от екрана и ще отпечатате ценови етикети. В други ще си направите бележка за теглото и номерата на продуктите, така че касиерът да може да изчисли цените на касата. Течностите често се продават въз основа на обема, така че няма да е необходимо да ги претегляте.

Вижте как работи във ВИДЕОТО! 

Емблематичната кампания на bTV Media Group - „Да изчистим България заедно“, тази година ще се проведе на 16 септември. bTV заедно със своята партньорска мрежа ще обединят усилия отново в името и на каузата за опазване на природата.

„Да изчистим България заедно“ е най-мащабната доброволческа инициатива у нас вече над 10 години. Нейните цели са свързани с установяването на добри доброволчески практики и с насърчаването на отговорно отношение и поведение за създаването на една по-чиста и красива среда за живот.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст